Potpisan protokol o saradnji dva Najbolja sela sveta

U Mokroj Gori je danas potpisan Protokol o saradnji između dva “Najbolja turistička sela sveta” za 2021. godinu Solčeva iz Republike Slovenije i Mokre Gore iz Srbije. Protokol su potpisale direktorka Turističke organizacije Užice Danijela Đorđević Arsić i Darija Кnez, iz Centra Rinka, javnog zavoda za turizam i održivi razvoj Solčeve.

Кrajem prošle godine Generalna skupština Svetske turističke organizacije Ujedinjenih nacija sa sedištem u Madridu, u konkurenciji više od 170 prijavljenih sela iz 75 zemalja dodelila je titulu najboljeg turističkog sela na svetu Mokroj Gori iz Srbije i Solčavi iz Slovenije. Nakon što su se utisci slegli, rodila se ideja o saradnji Mokre Gore i Solčave i ta saradnja i zvanično je otpočela potpisivanjem Protokola o saradnji.

Potpisivanju protokola su prisustvovali gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević, direktorka Turističke organizacije Srbije Marija Labović, pomoćnica ministra Ministarstva turizma Dunja Đenić i drugi gosti iz Slovenije.

Gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević je ukazala na lepote Mokre Gore, smeštene između Zlatibora i Tare.

– Imamo Čarobni kružni prsten koji kopnom i vodom povezuje NP “Tara, kanjon reke Drine, Višegrad, most Mehmed paše Sokolovića iz 16. veka, Andrićgrad i niz drugih turističkih lokaliteta ovog pograničnog područja. Iskreno verujem da će Protokol koji je danas potpisan biti u funkciji podizanja saradnje Mokre Gore i Solčave na najviši nivo kroz razmenu znanja, primera dobre prakse, iskustava, informacija u oblasti turizma, kulture, tradicije, ekologije, poljoprivrede – rekla je gradonačelnica i iskazala uverenje da će doći i do realizacije zajedničkih projekta uz podršku EU fondova, povezivanja javnog, privatnog i civilnog sektora, a sve u cilju promocije i unapređenja razvoja turizma, u Mokroj Gori i Solčavi.

Županja Solčave Кatarina Prelesnik rekla je da se ovo selo nalazi u jugozapadnom delu pokrajine Štajerska, u dolini reke Savinje, čiji je najviši deo Logarska dolina, poznata i posećena od brojnih turista iz celog sveta.

– Danas pokrećemo saradnju u oblasti turizma, a uskoro nadam se i u mnogim drugim oblastima. Najbolji dokaz da smo na pravom putu pokazuju i priznanja koja smo dobili i koja ćemo se nadam se opravdati i u narednom periodu kroz zajedničke projekte koje ćemo realizovati – rekla je Katarina Prelesnik.

Dunja Đenić, pomoćnica ministra turizma, rekla je da će potpisivanje ovog protokola doprineti unapređenju regionalnog turizma i saradnje dve države, ali i same Mokre Gore, jer jako je važno pokazati svetu koliko lepih delova u našoj zemlji imamo i da imamo ime da se ponosimo.

Vladimir Кokanović, predsednik Saveza Srba Slovenije ukazao je da prijateljstva Srba i Slovenaca traje od 5. veka.

– Mi u Savezu Srba Slovenije radimo na promociji i očuvanju srpske tradicije kulture, očuvanju ćiriličnog pisma, a intezivno i na promociji srpskog turizma koijm se možemo ponositi – rekao je Kokanović i dodao iako dolazi iz Evropske unije, Srbija je najlepša zemlja na svetu.

O značaju uspostavljanja saradnje na višem nivou između sela koja se na svetskoj mapi prepoznaju po osobenoj ponudi govorila je Marija Labović, direktorka Turističke organizacije Srbije. Potpisnicima je poželela uspešnu saradnju koja je od ključnog značaja za dalji razvoj oba sela.

Direktorka TO Užice Danijela Đorđević Arsić poželela je gostima da iz Mokre Gore ponesu najlepše uspomene podsetivši da smo zapravo bogati onoliko koliko prijatelja, putovanja i uspomena sa njih imamo.

Autor: LZS

Leave a Comment