Poskok na snegu

Neverovatan prizor iznenadio je čuvara zaštićenog područja Uvac, Milivoja Removića, u selu Miševići smeštenom na preko 1.000 metara nadmorske visine.

Na snežnom pokrivaču ugledao je ogromnog poskoka, što je izuzetno retka pojava imajući u vidu trenutno godišnje doba.

– Taj dan bilo je oko sedam stepeni, na snegu se jasno video ogroman poskok koji se migolji. Iako sam imao priliku da se susretnem sa ovim zmijama, ovo je bio najveći gmizavac kog sam do sada ugledao. Ovo je za njih potpuno neubičajena pojava, jer ne izlaze na sunce pre Đurđevdana pa čak ni tad ukoliko temperature nisu poprilično visoke – izjavio je Milivoje za RINU.

Šta je ovog poskoka nateralo da izađe napolje usred zime i po dubokom snegu ostaće misterija, kao i njegovo dalje kretanje. Inače, u ovim selima mogu se uočiti poskoci, šarke, ali svakako ne u februaru mesecu.

Prema narodnom verovanju ovakvo čudno ponašanje zmija zimi upozorava na prirodnu katastrofu, što ne isključuje ni mogućnost zemljotresa.

– Narod uvek plašio pojava koje nisu svakodnevne, a da konkretni razlozi za strah uglavnom ne postoje. Pre se mislilo da je zmija koja se pojavi zimi ona koja je nekog tokom godine ujela, pa je zemlja ne prima nazad. Narod se plašio i te pojave su se uvek povezivale sa nekim lošim događajima -kaže etnolog Snežana Ašanin.

Stručnjaci, sa druge strane, kažu da razlozi ove pojave mogu biti u klimatskim promenama. Zmije osećaju vibracije i tektonske poremećaje i zato reaguju na način koji nije uobičajen.

– Moguće da ju je pokrenuo i neki izvor toplote, a imajući u vidu da je bila duga i topla jesen verovatno i to može biti razlog – izjavio je biolog Duško Brković.

Izvor: RINA

 

Leave a Comment