Posebni uslovi finansijske podrške za delatnosti iz oblasti turizma i ugostiteljstva

Fond za razvoj utvrdio je posebne uslove finansijske podrške za privredne subjekte čija je registrovana pretežna šifra delatnosti iz oblasti turizma, ugostiteljstva i putničkog saobraćaja, navedeno je na sajtu Privredne komore Srbije.

U skladu sa Uredbom o utvrđivanju Programa finansijske podrške privrednim subjektima za održavanje likvidnosti i obrtna sredstva u otežanim ekonomskim uslovima usled pandemije COVID–19, utvrđeni su sledeći uslovi:

a) rok otplate do pet godina koji uključuje grejs period do dve godine, ukupno trajanje kredita je do 24 meseca grejsa i do 36 meseci otplate;
b) kamatna stopa je 1% na godišnjem nivou;
v) krediti se odobravaju i vraćaju u dinarima;
g) maksimalan iznos kredita za jednog korisnika kredita sa povezanim licima može biti:

– za preduzetnike i mikro pravna lica do 20.000.000 RSD,

– za mala pravna lica do 80.000.000 RSD

– za srednja pravna lica do 180.000.000 RSD;

d) najviši iznos odobrenog kredita može biti do 80% ostvarenih poslovnih prihoda po poslednje predatom finansijskom izveštaju;
đ) otplata kredita vršiće se u mesečnim anuitetima; u grejs periodu kamata se obračunava i pripisuje glavnom dugu;
e) privredni subjekt u periodu od 15. marta 2020. godine pa do isteka tri meseca nakon puštanja sredstava u korišćenje, može imati smanjenje broja zaposlenih;
ž) u zavisnosti od iznosa kredita, korisnici kredita dostavljaju sledeća sredstva obezbeđenja:

– do iznosa od 5.000.000,00 dinara, sredstvo obezbeđenja su menice korisnika kredita i jemstvo jednog ili više osnivača ili jemstvo fizičkog lica koje je zaposleno na neodređeno vreme, kod podnosioca zahteva za kredit ili drugog privrednog subjekta;

– do iznosa od 20.000.000,00 dinara, sredstvo obezbeđenja su menice korisnika kredita, jemstvo jednog ili više osnivača i jemstvo povezanog pravnog lica ili jemstvo bonitetnog privrednog subjekta koji nije povezano pravno lice sa korisnikom kredita;

– do iznosa od 80.000.000,00 dinara, sredstvo obezbeđenja su menice korisnika kredita, jemstvo jednog ili više osnivača i jemstvo bonitetnog privrednog subjekta koji nije povezano pravno lice sa korisnikom kredita;

– za iznos iznad 80.000.000,00 dinara, sredstvo obezbeđenja su menice korisnika kredita, zaloga na opremi, robi i/ili vozilima u vlasništvu korisnika kredita ili zalogodavca i/ili hipoteka prvog reda. Za klijente iz portfolia Fonda koji već imaju uspostavljene realne/odgovarajuće kolaterale, krediti će se odobravati uz kolateral višeg reda.

Nepokretnosti odnosno oprema koje služe kao obezbeđenje po kreditima u skladu sa ovim programom ne moraju biti osigurane i polisa ne mora biti vinkulirana u korist Fonda.
Zaloga na opremi, robi i/ili vozilima ili hipoteka mogu biti obezbeđenje i za iznose kredita manje od 80.000.000,00 dinara.
Ukoliko su osnivači lica koja su strani državljani ili privredna društva registrovana u inostranstvu u tom slučaju se ne dostavljaju menice osnivača.

Posebni uslovi se mogu primeniti i na privredne privredne subjekte iz oblasti turizma, ugostiteljstva i putničkog saobraćaja kojima su odobrena sredstva pod uslovima utvrđenim Uredbom, ali samo u pogledu produženja grejs perioda i roka otplate kredita. Za produženje grejs perioda i roka otplate kredita potrebno je podneti novi zahtev na posebnu mejl adresu definisanu za navedene kredite.

Počeo prijem zahteva

Fond za razvoj počeo je danas prijem zahteva. Oni se podnose elektronski, sa kompletnom skeniranom dokumentacijom na elektronsku adresu: tus_prijemzahteva_covid19@fondzarazvoj.rs.
Inače, 5. juna je održana 64. sednica Upravnog odbora Fonda.
a sednici su donete odluke o odobravanju kredita po programu Fonda, a odobreno je ukupno 68 zahteva za kredite u iznosu od 418. 477. 925,82 dinara.
Investicioni krediti za pravna lica i preduzetnike po Programu podsticanja razvoja preduzetništva kroz razvojne projekte u 2020. godini, odobren je jedan kredit, u iznosu od 8.648.935,82 dinara i 2.162.233,96 dinara bespovratnih sredstava.
Kada je reč o kreditima za likvidnost, odobreno je 67 kredita u iznosu od 409.828.990 dinara.
Na istoj sednici odbijen je jedan zahtev za trajna obrtna sredstva, jedan zahtev za razvojne projekte, 44 zahteva za likvidnost.

Izvor: eKapija

 

Leave a Comment