Pored obnove užičke tvrđave sprema se i izgradnja mosta

Srednjevekovni grad Nikole Altomanovića, zidan u 14 veku, vredan je kulturno-istorijski spomenik, ali proteklih decenija nije bio prepoznat kao turistički potencijal. Zamenik gradonačelnika Užica Dragoljub Stojadinović kaže da se tek poslednjih nekoliko godina značajno radi na obnovi i rekonstrukciji Starog grada.

– Grad Užice je za rekonstrukciju Starog grada izdvojio oko 16 miliona dinara. Značajnu podršku dobili smo od Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija koje je u prošloj godini izdvojilo 22 miliona dinara za obnovu citadele, uz učešće grada od 10 miliona dinara. Ministarstvo kulture je za konzervaciju Starog grada prošle godine izdvojilo 8 miliona, a 2017. godine je izdvojilo 5 miliona dinara. I od  Ambasade Sjedinjenih Američkih Država za obnovu ove srednjovekovne tvrđave dobijeno je 8 miliona dinara – kaže Stojadinović i dodao da je za sada urađena konzervacija gornjeg i srednjeg grada, a završava se i konzervacija donjeg dela.

Podignuta su dva sprata kule, a epidemiološka situacija i vremenske prilike usporile su radove.

– Očekujemo da će kompletni radovi, odnosno krov, čelična konstrukcija i konzervacija Starog grada biti završeni do kraja maja ove godine – kaže Stojadinović.

Uz završetak radova na Starom grada, uz hidrocentralu “Pod gradom” i prvi arheološki park na otvorenom u Srbiji – Neolitsko naselje u Staparskoj banji, Užice će dobiti jedan zaokružen turistički potencijal.

Očekuje se u ovoj godini još pomoći od Ministarstva turizma. Planirana je i izgradnja pešačkog mosta od magistralnog puta, gde će biti vidikovac, do Užičke tvrđave, preko kanjona reke Đetinje. Njegova izgradnja planirana je krajem ove godine.

Direktora JP „Užice razvoj“ Nikole Maksimovića rekao je da se pripremaju  projekti za sve one sadržaje koji će biti oko samog Starog grada.

– Trenutno se radi pripremna dokumentacija za izgradnju budućeg mosta. U toku su pripreme za geomehaničke i geotehničke radove za dodatna istraživanja temelja budućeg mosta sa jedne i druge strane. Most će biti dužine oko 105 m, širine 3 m i povezivaće vidikovac i Stari grad. Ovo je jedan kompleksan projekat i nadamo se da ćemo do juna ove godine završiti kompletnu projektu dokumentaciju kada je most u pitanju.

– U okviru kompleksa Starog grada urađen je projekat malog mosta Banjica koji se nalazi u podnožju tvrđave. Radi se i kompletna projektna dokumentacija za pešačku stazu koja povezuje most Banjica i vidikovac, tako da generalno pripremamo projektnu dokumentaciju za sve one sadržaje koji su neophodni da Stari grad bude turistički potencijal. Uporedo sa tim završavamo dokumentaciju za povezivanje Starog grada sa Šarganskom ulicom, odnosno povezivanje vode i kanalizacije koja je neophodna da prateći sadržaj dođe do Starog grada, kao i projekat osvetljenja Starog grada – rekao je Maksimović.

Autor: LZS

 

1 thought on “Pored obnove užičke tvrđave sprema se i izgradnja mosta”

  1. Prvo ste pricali o zicari, koja bi bila veca atrakcija od mosta,pa ste uzeli most da pravite,samo gledate sto jevtinije,a ne znate da nesto pravite za dalju buducnost i nista nije skupo.Samo se zaletite u svemu i samo pricate,a na kraju kad vidite da kosta,zaserete,da bi polazali narodu da ste nesto napravili.Most je bas atrakcija hahahhahaha

    Reply

Leave a Comment