Podeljena oprema planinarskim klubovima za održavanje pešačkih staza (VIDEO

U okviru projekta „Jačanje pešačkog koridora u prekograničnoj oblasti Srbije i Bosne i Hercegovine -E cross pass“ predstavnici Planinarskog saveza Srbije u selu Jablanica uručili su opremu za održavanje pešačkih staza i puteva ,planinarskim klubovima .Opremu su dobile planinarske organizacije iz Užica,Bajine Bašte,Čajetine,Priboja i Prijepolja.

Predsednik Planinarskog saveza Srbije Iso Planić istakao je da više od deceniju ova organizacija uređuje pešačke puteve E 4 i E7 koji prolaze kroz Srbiju,koji su u funkciji razvoja planinarskog sporta i rekreacije,ali i turističkih potencijala ruralnih planinskih predela .

„Kroz ovaj projekat 5 planinarskih klubova dobilo je opremu koja će biti u funkciji obeležavanja preko 300 kilometara planinarskih staza u jugozapadnoj Srbiji i to je jedan lep projekat koji sufinansira Evropska unija u okviru finansijskog instrumenta pretpristupne pomoći (IPA II) kroz Program prekogranične saradnje Srbija – Bosna i Hercegovina 2014-2020. i verujem da ćemo na kraju projekta imati lepo uređene staze ,koje će nam svima koristiti na radost i zadovoljstvo“ ,istakao je Planić.

Projekat E Cross pass ima za cilj da doprinese uvođenju relevantnih evropskih praksi u turizmu na otvorenom kroz unapređenje i objedinjavanje infrastrukture za pešački turizam u prekograničnom području povezujući Tuzlanski kanton i region Zapadne Srbije Srbije. Objedinjene zajedničke staze biće uspostavljene u skladu sa standardima Evropske asocijacije Ramblers (ERA) a kao deo evropskog pešačkog puta E7. Uključivanje evropskih standarda za duge staze u razvoj infrastrukture pešačkih staza u prekograničnoj oblasti će doprineti razvoju turizma i održivom razvoju lokalnih zajednica, omogućavajući ljudima da istražuju prirodne i kulturne atrakcije na nov i zanimljiv način.

Ilija Andrejić iz Planinarskog kluba Kamena Gora iz Prijepolja istakao je da će dobijenu opremu ovaj klub koristiti za održavanje 70 kilometara pešačkih staza koje su u okviru evropskog puta i koje će se na njega priključiti,a koje se nalaze u opštini Prijepolje.

„Uređivanjem ovih staza doprinećemo da veći broj ljudi poseti naše krajeve ,što će se odraziti na turizam i razvoj prijepoljskog kraja“ ,naglasio je Andrejić.

„Dobili smo motornu testeru,trimer,sekire i to je oprema koja nam je bila neophodna na održavanju evropskog pešačkog puta“,kaže Marko Džambasović iz Planinarskog kluba Tornik iz Čajetine.

E-staze tj. koridori su okosnica evropskih pešačkih staza. To su staze velike udaljenosti koje je odredila Evropska asocijacija Ramblers a koje povezuju nacionalne i regionalne pešačke staze i pružaju interkulturalna iskustva preko granica. Prva pešačka staza velike udaljenosti u Evropi bila je Nacionalna plava staza Mađarske, osnovana 1938. godine. Danas se mreža sastoji od 12 E-staza i pokriva više od 65.000 km evropskog kontinenta.

Jablanica podela opreme planinarima
Foto: ZooMUE

Projekat „Jačanje pešačkog koridora u prekograničnoj oblasti Srbije i Bosne i Hercegovine“ realizuju Turistička organizacija Užica kao vodeći partner i partnerske organizacije  Planinarsko društvo „Konjuh“ iz Tuzle, Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice Tuzlanskog kantona i Planinarski savez Srbije.

Izvor: ZOOMUE

Leave a Comment