Počeo “Kustendorf”

U Drvengradu u Mokroj Gori otvoreno je 15 Međunarodni filmsko muzički festival „Kustendorf“, koji će trajati do 10. maja. Za to vreme prikazaće se 15 filmova u takmičarskom programu, ali i niz ostvarenja u okviru drugih programskih celina.

Slogan ovogodišnjeg festivala, „Razdiruća i čudesna lepota stvaranja“. Tokom festivala odaće se omaž italijanskom reditelju Pjeru Paolu Pazoliniju, povodom stotinu godina od njegovog rođenja, a on je bio i ventralni deo ceremonije otvaranja.

– Moramo naći put ka slobodi. Četvrta industrijska revolucija traje, a ona teži pojedincima čija autonomija je tolika da jedni drugima ne predstavljaju ništa – rekao je između ostalog Kusturica.

Gosti festivala su Omar El Zohairi iz Egipta i Žesika Ženei iz Haitija, koji su među rediteljima čija će ostvarenja biti prikazana u okviru „Savremenih tendencija“. Prikazivaće se i dugometražni filmovi mladih autora koji su prošle godine učestvovali na Kustendorfu.

– Osećam da u mojim filmovima ima nečega što je inspirisano Pazolinijem, ali i Emirom Kusturicom. Egipatska kinematografija stara je 120 godina, bilo je nephodno da je dobro poznajem, ali je moje školovanje između ostalog podrazumevalo i Pazolinijeva dela. Nisam očekivao da ću se nekada naći u prostoriji gde je sve prožeto Pazolinijevim duhom i da ću tu prikazivati svoj film – rekao je El Zohairi.

Među filmovima koji će se prikazati u okviru „Retrospektive velikana“, osim Pazolinijevog ostvarenja „Šta su to oblaci?“, koje je inspirisalo slogan ovogodišnjeg festivala, između ostalih biće prikazan i horor „Nosferatu“ Fridriha Murnaua iz 1922. godine, kao i „Luckaste žene“, Eriha Fon Štrohajma.

Žiri će činiti Marijam Abu Ouf, Brigita Portije, Dušan Milić i Ivan Šijak.

Autor: LZS

Leave a Comment