POČEO JPF: Užice u nardnih sedam dana prestonica pozorišne umetnosti

Poznata književnica i rediteljka Vida Ognjenović otvorila je 26. Jugoslovenski pozorišni festival „Bez revoda“ u Narodnom pozorištu u Užicu. Ona je ujedno i predsednica žirija koji će dodeliti Ardalion nagrade najboljima iz sedam takmičarskih predstava iz Srbije, BiH i Crne Gore.

– Lepo je od večeras biti sa vama, jer od večeras ovaj grad postaje prestonica pozorišne umetnosti ovoga regiona, a ova kuća će biti sedište pozorišne vlade, jer će pozorište vladati u osmodnevnom mandatu u ovom gradu. Vlada će se menjati svake večeri i u novom sazivu držati sednice otvorene za javnost, sednice na kojima će se raspravljati o čoveku, njegovim mukama, nevoljama, radosti i volji – rekla je Vida Ognjenović.

Pre nastupa prve pozorišne predstave u holu pozorišta je otvorena izložba fotografija Radovana Baje Vujovića, fotografa festivala.

Prvo veče na sceni užičkog pozorišta su nastupili glumci Bosanskog narodnog pozorišta iz Zenice u predstavi „Sedam strahova“ u režiji Selme Spahić, a po tekstu Selvadina Avdića. Narednih šest večeri nastupiće: JDP iz Beograda sa predstavom „Pučina“, Pozorište „Promena“ iz Novog sada sa predstavom „Tri zime“; Crnogorsko narodno pozorište sa predstavom „Đokonda“; Atelje 212 sa predstavom „64“; Narodno pozorište „Pirot“ sa predstavom „Strah – jedna topla ljudska priča“ i sa predstavom „Zelena čoja Montenegra“ u kooprodukciji Beogradskog dramskog pozorišta, Gradskog pozorišta Podgorica i Festivala Budva Grad Teatar.

Dobitnike nagrada Ardalion odrediće žiri: Vida Ognjenović (predsednica), prof. dr Radivoje Dinulović – arhitekra, scenograf iz Beograda; Ervin Liverić – glumac, reditelj i direktor HKD iz Rijeke; Maja Mrđenović – pozorišna kritičarka iz Podgorice i Dario Harjaček – reditelj iz Zagreba.

U toku festivala primenjene su sve epidemiološke mere i broj publike je znatno smanjen.

Autor: LZS

 

Leave a Comment