POČEO FESTIVAL STRIPA

Prvi festival stripa „Užički strip susreti“ održava se u Gradskom kulturnom centru Užice i trajaće do 16. aprila. U toku festivala održaće se izložbe, panel diskusije, promocije knjiga i kreativne radionice, koje će okupiti veliki broj Užičana, poštovalaca “devete umetnosti”.

“Užički strip susreti “ počeli su izložbom „Ona se budi“, autorke Jane Adamović. Na izložbi su predstavljeni radovi oko 40 autorki iz Francuske, Belgije, Holandije, Slovenije, Hrvatske, Srbije i drugih zemalja, za koju je mlada umetnica odlikovana Ordenom umetnosti i književnosti republike Francuske.

– Izložba je nastala sa željom da razbijemo predrasude koje se vezuju za strip kao muški medij, i za žensko stvaralaštvo koje se svrstava u nepostojeću kategoriju koju nazivaju ženskim stripom. Prve asocijacija na strip koji stvaraju žene su teme kao što je moda, udaja, majčinstvo, gde preovladava nežnost. Izložba ipak predstavlja čitavu lepezu različitih stilova i tema koje se podjednako vezuju i za muško stvaralaštvo – rekla je Jana Adamović na otvaranju izložbe.

Program je nastavljen promocijom knjige Aleksandra Zografa i njegovim kreativnim radionicama “Кreiranje i jezik stripa” i “Strip teme i ideje”.

– Strip je uvek bio sredstvo međunarodne komunikacije, a to je pogotovo izraženo u vreme kada internet briše mnoga ograničenja koja su nekada, možda, postojala. Još uvek živim u nekom prošlom vremenu. Ali, neko ko danas od malih nogu počinje, a raste uz digitalnu tehnologiju, znaće kako to iskoristiti. Ja i dalje preferiram da crtam tušem na papiru, ali ne treba postavljati ograničenja bilo kakve vrste. Sada se u istom trenutku može komunicirati sa autorima iz Požege, Indonezije i SAD-a – rekao je Zograf.

Zograf je održao radionicu na koju su došli mnogi mladi Užičani. Neki od polaznika radionica crtanja jesu, a neki nisu zainteresovani za strip. Uzori su im uglavnom japanske mange.

– Počeo sam da crtam stripove kada sam pohađao školu crtanja. Crtam uglavnom kaiš stripove, a glavna inspiracija su mi anime i slični japanski stripovi – kaže Petar Kovačević, koji je prisustvovao ovoj radionici, koji crta od svoje 6. godine.

Do kraja strip susreta posetioci će se družiti sa Markom Stojanovićem, Sabahudinom Muranovićem, Darkom Grkinićem, i Željkom Pahekom.

Ulaz na sve programe u okviru festivala je slobodan.

Autor: LZS

Leave a Comment