Počeo “Bašta fest”

Sinoć je u parku “Borići“ otvoren 9. Bašta Fest pod sloganom „samo dodji“. Internacionalni festival kratkog igranog filma održava se do 3. jula, a prikazaće 24 filma u takmičarskom programu mladih reditelja iz 14 zemalja.

“Mi smo kroz ovo vreme od devet godina imali nekoliko selektora, medjutim, zadnjih godina to radi Maja Šuša naša umetnička direktorka. U ova četiri dana trajanja festivala, publika u Bajinoj Bašti imaće šta da vidi, jer je program veoma raznolik i mislim da će za svakog naći nešto što će biti tema koja ga interesuje i sa kojom bi mogao da se poistoveti. I ove godine kao i prethodnih imamo takmičare iz celog sveta, a ono što je najbitnije jeste, da mladi ljudi dolaze u Bajinu Baštu“, izjavio je Jovan Jelisavčić direktor festivala.

“U okviru ovogodišnjeg, devetog izdanja Bašta Festa, radionicom Bašta Pitch otvaramo prvi program u sklopu BALKAN SHORT FILM NETWORK-a zajedno sa festivalima iz Severne Makedonije i Ulcinja, tako da smo napravili mrežu festivala gde će mladi autori ovog puta njih 10 (reditelji i producenti) razvijati svoje filmove. Mladi autori će raditi na prezentaciji svog projekta, finansiranju, a i kasnije na distribuciji kroz ta tri festivala i mislim da će im to biti jedan od bitnih momenata za ono što ih kasnije očekuje u dugometražnim projektima“, izjavila je Maja Šuša umetniučka direktorka festivala.

 

Ovaj festival po tradiciji otvorio je mladi glumac Mladen Sovilj koji je obeležio proteklu godinu

“Mogu da kažem da je ovo festival koji neguje slobodan duh tako da u skladu sa tim mislim da bi bilo neprimereno da sam pripremio govor i pošto je ovo festival slobode u tom smislu će biti i moj govor. Veličina ovog festivala ogleda se upravo u njegovoj skromnosti, a opet s druge strane je radoznao i u sebi ima neku dozu lucidnosti te otuda i takva selekcija, gosti i publika koja dočekuje filmske entutzijaste“, izjavio je Sovilj.

Festival će, nakon dodele nagrada, tradicionalno zatvoriti debitantsko ostvarenje, ovoga puta to je film Ivana Bakrača “Posle zime”.

Izvor: Prvi portal Bajina Bašta

Leave a Comment