“Plavi voz” u “Užičkoj republici”

“Voz moći”, “Voz tajni”, kako je pre pola veka nazivan voz Josipa Broza Tita, postaće nova turistička atrakcija, koja će spajati Beograd – Užice. Prve turističke putnike prevezao je 29. novembra 2019. godine, simbolično na Dan republike nekadašnje Jugoslavije. Ta turistička destinacija “Titovim Plavim vozom do Užičke republike” omogućila je običnim građanima da uživaju u ekslizivi i raskoši, baš onako kako je nekada uživao prvi čovek SFRJ.

U vozu su pored domaći turista bili Кinezi, Japanci, Slovenci i Hrvati.

Domaći i strani turisti izašli su iz voza na stanicu puni utisaka. Bračni par iz Slovenije bio je pun utisaka.

– Dugo nismo bili u Srbiji. Ovo je nešto što će nam ostati u sećanju. Enterijer me je oduševio, sve je sređeno, stvarno je sve lepo u svakom detalju. I luksuzno za to vreme. Voz ima sav komfor koji je potreban na dužim relacijama i sve što može neko da poželi – kaže Aleš Skok.

U putovanju su uživali i bračni par Maksimović iz Beograda.

– Biti prvi da vidi nešto što obični građani nisu mogli da vide je stvarno neobično. Sve je dobro organizovano, putovanje je bilo lepo, a i sam voz je lepo sređen – rekao je Boško Maksimović.

Njagova supruga Petra je dodala:

– Sve je prekrasno. U vozu su nas upoznali sa istorijatom voza, kada je počeo da se pravi, kuda je i kada putovao. Obišla sam sve vagone i sve sam slikala. Voz je jedna puna memorija bivše Jugoslavije. Inače, smeštaj je dobar, luksuzan.

Dragana Stanković iz “Srbija voza” kaže da je cilj da građani upoznaju lepote i eksluzive tog voza.

– Unutrašnjost samog voza je urađena je od najfinijeg drveta, od tamnog mahagoni kruške i oraha, svaki detalj odiše luksuzom, dosta je zastupljena svila, saten i vunene tepisi. Sve je autentično iz 1959. godine. Voz se sastoji od Titovog salona, De golov salon, vagon restoran i svečani salon.  Кapacitet je 110 mesta. Vlada veliko interesovanje i imamo interesovanje pojedinih agencija da zakupe i organizuju putovanja. Na prvom putovanju turista imali smo borce iz Drugog svetskog rata, bilo je dosta i mlađih turista, oko 35 godina starosti, bilo je i Japanaca, Кineza, Slovenaca i Hrvata – rekla je Dragana Stanković i dodala da se putovalo na pojedinim deonicama i do 100 km na sat, a krenuli su u 12 časova i stigli u 15 časova i 15 minuta.

Maja Vermezović, većnica za turizam Grada Užica, rekla je da je ova turistička atrakcija značajna i za sam grad Užica.

– Zapadna Srbija je sve više interesantnija stranim turistima, sve ih više viđamo u Užicu, a “Plavi voz” će unaprediti turističku ponudu grada. Simboličan naziv ove destinacije je “Plavim vozom do Užičke republike”, pa smo i mi u tom smislu ponudili turistima koji dođu u naš grad, da obiđu Narodni muzej gde je stalna postavka “Užička republika”, da posete najstariju hidrocentralu u Evropi, pa Stari grad čija je rekonstrukcija u toku, kao i mnogo toga drugog – rekla je Maja Vermezović.

Putovanje vozom, koji je prešao više od 600.000 kilometara kroz Jugoslaviju, Austriju, Poljsku, Francusku, Mađarsku, Rumuniju, Bugarsku, Grčku i Sovjetski Savez, kojim je putovalo više od 60 stranih državnika i državnih delegacija, među kojima su i najuticajniji lideri 20. veka – Hruščov, Brežnjev, U Nu, Naser, Gandi, Ahmed ibn Bela, Seku Ture, Dželal Bajar, Кonstantin Кaramanlis, grčki kralj Pavle i kraljica Frederika, britanska kraljica Elizabeta, princ Filip i princeza Ana, kao i mnogi drugi, povratna karta košta 5.900 dinara. U vozu je prikladno posluženje. Tokom putovanja puštaju se hitovi stare Jugoslavije. Voz se vraća sutradan, nakon obilaska turističkih destinacija Užica. Povratak je sutradan u 17.45 časova, a voz će za to vreme biti na teretnoj stanici u Užicu, gde će se pripremiti za povratak. Ture “Plavim vozom” održavaće se svakog meseca, i to od novembra do aprila po zimskom programu, dok će se one od aprila do oktobra odvijati po letnjem programu, koji će biti obogaćan s više fakultativnih izleta.

Turisti u vozu još mogu videti Titovu radnu sobu u kojoj je potpisivao akte, kao i telefon  preko koga se tih davnih godina mogao da se čuje sa visokim funkcionerima u Jugoslaviji, kao i sef u kome je čuvao značajna dokumenta. Crveni tepih vodi ka vagonu trpezariji gde je Tito večeravao sa generalima. Tu se nalazi dugačak trpezarijski sto i autentične crvene stolice. Dve stolice su šire i elegantnije od ostalih, jer je samo Tito sedeo u njima, a stranu stola je birao u zavisnosti od smera kretanja voza. Na kraju dugačke trpezarije nalazi se projektor za filmove, gde je Tito sa svojim gostima gledao uglavnom svoje omiljene vestern filmove. Pored toga, tu se nalazi i veliki trpazarijski sto, dva kupatila, više kupea sa ležajima, kao i poseban vagon sa po dve sobe, koje su međusobno vezane kupatilom.

“Plavim vozom” je 1980. godine preveženo Titovo telo iz Ljubljane u Beograd, gde je sahranjen.

Autor LZS


 

Leave a Comment