Paraglajderi znaju zašto ptice pevaju

Mnogima su prva asocijacija na Zlatibor pitomi predeli, ali ima ova planina šta da ponudi ljubiteljima adrenalina. U okviru kampanje “Tvoj Zlatibor” – Zlatibor za avanturiste Turistička organizacija Zlatibor je predstavila adrenalinski sadržaj u kome turisti sve češće uživaju.

Nigde u Srbiji ne postoje tako dobri uslovi za paraglajding kao na Zlatiboru, ističe instruktor  paraglajdinga Branko Janković iz škole Avis. Zbog izvanrednih uslova za paraglajding, Janković preporučuje Zlatibor i onima koji tek uče da lete. A takvih je sve više.

– Interesovanje za ovaj sport je sve veće, a najstariji polaznik naše škole je imao 70 godina. Da bi neko naučio da bude dobar pilot i dobio dozvolu, potrebno je minimum 30 letačkih dana – otkriva penzionisani pilot JAT-a koji se zaljubio u paraglajding i u Zlatibor pre 22 godine.

Oni koji bi samo da provere kakav je osećaj posmatrati Zlatibor iz ptičje perspektive, mogu se oprobati u tandem letu sa instruktorom, za šta nije potrebna prethodna obuka. Priseća se naš sagovornik da je grupa iz Emirata bila oduševljena ovom avanturom i otkriva da kada je o individualnim turistima reč, za tandem let sa instruktorom se pretežno odlučuju žene.

– U većini slučajeva, čak 70 do 80 odsto, tate ostaju na zemlji da čuvaju decu dok se mama ne vrati sa leta. A osećaj kad gledate svet iz druge perspektive je fenomenalan. Leteo sam u svojoj karijeri na raznim tipovima putničkih aviona, ali često kažem da tek kad sam poleteo paraglajderom, ostvario mi se san o letenju. Nema ljudskog bića koje ne sanja da leti. Kad smo u vazduhu, često pomislimo: „Sad znamo zašto ptice pevaju“ – nadahnuto priča Janković.

Paraglajderi sa Zlatibora uglavnom lete sa Čigote jer dugačka padina omogućava jedrenje. Kad se odatle sleti u Rakovicu, uživa se u fantastičnim prizorima i prelazi visinska razlika od 460 metara. A da bi uživanje bilo potpuno, na prvom mestu mora da bude bezbednost, ističe naš sagovornik.

– Proradi adrenalin u vazduhu, nema čoveka koji se nimalo ne plaši, ali ako se ispoštuju sve procedure, ovo je bezbedna aktivnost. Moraju da se prate vremenski uslovi, kretanje vetra, ovo je ultra laka letelica koja podleže vremenskim nepogodama i problemi obično nastaju kad neko pošto-poto želi da napravi let. Ako nailaze nepovoljni uslovi, najavljeni let se otkazuje. Jer, bezbednost mora da bude na prvom mestu – ističe Janković.

Autor LZS, izvor i foto TO Zlatibor

Leave a Comment