Otvorena “Stripovjetka”

Gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević otvorila je izložbu “Stripovjetke”, koju je u okviru programa “Era kulture” priredila Narodna biblioteka Užice u saradnji sa Narodnom i univerzitetskom bibliotekom Republike Srpske.

– Prikaz izabrane proze Petra Кočića u formi stripa na drugačiji i sadržajniji način prikazuje literarnu vrednost njegovog dela, obogaćeno crtežima koji su u saglasju sa tekstom, prilagođeno savremenim čitaocima naviknutim i na sliku i na tekst. Stoga, “Stripovijetke” Petra Кočića su od izuzetne važnosti, naročito za privlačenje mlađe čitalačke publike, koja će, na ovaj način, bolje razumeti širi kontekst vremena u kome je delo nastalo, pa čak i jezik kojim je pisano. Veza teksta i crteža u ovom izdanju uspeva da čitaocu osavremeni i približi Кočićevu prozu, nakon više od veka nastanka – istakla je gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević, istakavši da je ova izložba i potvrda i još jedan korak ka unapređivanju kulturne saradnje, kvalitetnije kulturne razmene i boljeg razumevanja kroz prizmu književnosti grada Užica i Republike Srpske.

– Čast nam je što su, prethodno dobri odnosi i saradnja, ovim događajem samo učvršćeni i potvrđeni, uz optimističan pogled i nadanje da će biti i nastavljeni – neka ,”Era kulture” bude samo još jedna tačka susreta iz koje krećemo novim putevima i saradnjama – dodala je gradonačelnica.

O važnosti te saradnje govorila je i Dušica Murić direktorka Narodne biblioteke Užice.

– Osim što učvršćuje i afirmiše naše kulturne veze, njen značaj je višestruk i u umetničkom i u edukativnom smislu. Кada nas u doba dominacije vizuelne kulture, autori ove izložbe na ovakav način uvedu u živopisne književne svetove Petra Кočića, kada nas približe njegovom satiričnom duhu, kada osveže našu jezičku memoriju i istorijsko pamćenje, kada se vreme, prostor i društvena epoha iz jedne umetnosti preobraze u drugu, onda je sasvim jasno da je ponuđeni oblik predstavljanja Кočićevog pripovedačkog genija bio veliki stvaralački izazov. Ulaskom u strip na ovaj način Кočićevi likovi dobijaju novu dimenziju – rekla je Murić.

Ljilja Petrović Zečić, direktorka Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske zahvalila se na mogućnosti da se njihova biblioteka predstavi u godini u kojoj Užice nosi titulu nacionalne prestonice kulture.

– Mi bibliotekari pored osnovnih zadataka imamo obavezu i dug da knjige predstavljamo na različite načine, da budemo inovativni i da široj publici predstavimo našu kulturu i duhovnost i upravo smo mi ti koji svojim programima zajedno sa kolegama iz pozorišta, muzeja, arhiva donosimo tu duhovnost u gradove i ljude koji u njima žive. Tako je i sa ovom izložbom koju danas u Užicu otvaramo – naglasila je Petrović Zečić.

Izvor: Grad Užice

Leave a Comment