Otvorena izložba Dušana Starčevića

U Galeriji Kulturnog centra Zlatibor sinoć je otvorena izložba akademskog slikara, Dušana Starčevića. Reč je o akvarelima iz tri ciklusa čije su teme voda, svetlost i stene.

Poznavaoci umetnosti u našoj zemlji i u zemljama regiona, već pet decenija odraze svojih emocija traže i nalaze u Starčevićevim slikama. Ovom prilikom, prvi put u prostoru Galerije Kulturnog centra, umetnik se predstavio svojim prepoznatljivim stilom pejzažiste.

Na otvaranju, posetiocima se obratila Andrijana Andrijašević, kustos ove izložbe, koja je uz sveobuhvatno tumačenje istoričarke umetnosti Katarine Dogandžić-Mićunović, sve prisutne uvela u likovnu poetiku akvarela.

Ova izložba predstavlja tek deo umetnikovog bogatog opusa, u kojem se dokazao u gotovo svim slikarskim tehnikama. Međutim, postoji nit koja čvrsto povezuje sve faze Starčevićevog rada, a to je doslednost u odbrani slikarstva kao duhovnog čina, kao i stava da je umetnost zasnovana na stalnim promenama. Pored ulja na platnu, a na ovoj izložbi su i dva zlatiborska predela u toj tehnici, u tom vremenu nastao je niz ciklusa akvarela. Ovi akvareli sugerišu nenastanjene predele u kojima je slikar jedini, nevidljivi posmatrač, što ovim delima daje romantičarski ton vizije usamljenog umetnika u prirodi.

– Akvarel je najsenzibilnija tehnika i on me i dalje zbog toga privlači, daje velike mogućnosti. Jeste zahtevna, ali kada prođemo taj period da je savladamo, prihvatimo i da ona nas prihvati, onda nema problema, onda idemo na taj put ka svetlosti, put ka umetnosti – rekao je Starčević.

Slike nisu jedino dobro koje je Starčević posvetio umetnosti. Učesnik brojnih likovnih manifestacija, bio je i među osnivačima nekoliko umetničkih kolonija. Od 2001. do 2008. godine bio je direktor Gradske galerije u Užicu, koja je tokom tog vremena ugostila brojne izložbe vrhunskih ostvarenja slikarstva, grafike i skulpture, dok je Dušanovo slikarstvo tih godina bilo predstavljeno, između ostalog, i na pariskom Jesenjem salonu. Nakon toga umetnik je još nekoliko godina posvetio radu u prosveti, da bi danas slikarstvo ponovo bilo njegov najvažniji posao, u miru i radosti koju možda samo umetnost može da podari profesiji.

Svi zainteresovani izložbu mogu posetiti do 16. februara 2022. godine. Nakon toga će u Galeriji biti izložena dela Dragoljuba Kaplanovića.

Autor: LZS, izvor i foto: TO Zlatibor

Leave a Comment