Otvorena 27. kolonija “Zlakusa”

Međunarodna umetnička kolonija keramike “Zlakusa”, koja čuva stari zanat obogaćen umetnošću, otvorena je danas u galeriji “Reflektor” u Užicu po 27. put.

Na ovogodišnjoj koloniji “Zlakusa” biće prisutno 10 umetnika iz Srbije, Bugarske i Austrije, koji će učiti novu tehniku vajanja na drvenom točkom specifičnom glinom ili će potvrditi ono što su do sada naučili na prethodnim kolonijama.

Idejni tvorac i osnivač kolonije, akademska slikarka-keramičarka Sofija Bunardžić, podsetila je da je do sada kroz 26 kolonija prošlo preko 400 umetnika iz preko 40 zemalja sa svih kontinenata, koji su ovu tehniku i ime sela Zlakusa i grada Užica proneli širom sveta.

– Umetnici koji su do sada bili kod nas primenjuju stečeno znanje u svojim zemljama. Svi su prezadovoljni što su naučili jedan stari zanat. Jednoj umetnici iz Izraela dala sam crtež točka koji se vrti i na kome se pravi predmet, pa ona sa njihovom glinom radi umetničke predmete. Isto i Marija Boš iz Španije nastavila je da pravi umetničke predmete. Na primer, imala sam umetnicu iz Amerike, koja je na internetu postavila u svojoj glinenoj postavci i proizvod nastao u koloniji i nazvala ga „metod Zlakusa“. Svi je zovu i pitaju šta je to Zlakusa, a ona im objašnjava da je to u Srbiji, kod Užica, i da postoji takva kolonija u Zlakusa – kaže Sofija.

Međunarodna umetnička kolonija Zlakusa predstavlja umetnički izraz starog grnčarskog zanata čija tradicija u selu Zlakusi seže unazad preko 300 godina, a tehnološki proces izrade keramike sličan je onome u praistoriji. Bitno je da ta glina kojom rade u sebi ima šamota, koja se vaja na drvenom i ručnom točku, a onda se nastali rad suši i na kraju peče na otvorenoj vatri.

Umetnica Anjife Mustafa došla je iz Sofije, a magistar je keramike, porcelana i stakla.

– Velika mi je čast što je mene i mog kolegu Sofija pozvala da učestvujemo na kolonije. Kod nas u Bugarskoj nema ovakvog načina izrade keramike, u stvari mi radimo na električnom točku, i glina je različita. Ovo mi je prvi susret sa ovom tehnikom izrade i mnogo mi je interesantno, nešto različito od onogo što sam do sada radila – rekla je umetnica iz Bugarske.

Sofija Stojković iz Užica prvi put je na ovoj kolonije.

– Završila sam Fakultet primenjen umetnosti, odsek keramika, a bila sam Sofijina učenica u srednjoj Umetničkoj školi u Užicu. U školi smo malo radili sa ovom tehnikom, pa mi je ovo prilika da se bolje upoznam sa tom tehnikom, kao i da razmenim iskustva drugih umetnika – kaže Sofija, dok je njena koleginica Ana Lazić poslednjih godina redovna učesnica kolonije i dodaje da uvek ima nečeg novog da se istraži u ovoj tehnici, koja joj omogućava da napravi dosta toga što zamisli.

I Stefan Stojković, umetnik iz Ljubovije, kaže da je prvi put na koloniji i da je oduševljen ovom tehnikom.

– Na fakultetu sam Primenjen umetnosti sam i imam neke svoje forme koje sam radio na električnom točku. Sada želim da ih obogatim na ručnom drvenom točku, što je veliki izazov, ali to će biti unikatni proizvodi. Jako je zanimljivo. Mislim da će mi najveći izazov biti kada gotov proizvod izađe iz vatre – kaže Stefan.

Koloniju umetničke keramike “Zlakusa” otvorila je gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević.

– To što je ovo 27 kolonija govori o njenom kvalitetu i upornosti naše virtuozne umetnice Sofije Bunardžić, koja već tri decenije okuplja umetnike sveta. Svih 800 umetničkih dela nastalih na dosadašnjim kolonijima biće izloženo u galeriji keramike u gradu Užice. Ta galerija će upravo biti realizovana i otvorena kroz projekat “Prestonica kulture grad Užice 2024. godine” – rekla je gradonačelnica.

Autor: LZS

Leave a Comment