Održan 18. Seoski višeboj u Jablanici

U selu Jablanica, najprostranijem srpskom selu, održan je 18. seoski višeboj, tradicionalna manifestacija koja predstavlja takmičenje u starim zanatima, veštinama i sportovima.

Kao i svake godine ova manifestacija je imala bogat kulturno – umetnički program, dok su u sportskom delu najbolji bili: Uroš Milićević u disciplini skok u dalj, Stefan Petković bacanje kamena s ramena, Lazar Ćirković u prevlačenju klička, Nebojša Vranićnu disciplini skok u vis iz mesta, dok je Nikola Baković bio najbolji u prevlačenju ruku u sunožnom stavu. U trci konja najuspešnije je bilo grlo Kristijan Radovića  dok je ekipa “Ribaševina” pobedila u prevlačenju konopca.  U ručnom struganju dubećom testerom prvo mesto je osvojila ekipa u sastavu Mića Radović, Slaviša Radović i Borislav Janković dok je u prestrugivanju testerom kladarom najbrža bila ekipa  Vladana i Nikole Bakića.

U vuči na vlaci konjskom zapregom u jednopregu najuspešnije je bilo grlo Gorana Dučića,  u dvopregu par Kristijana Radovića, dok su u vuči na vlaci volovskom zapregom pobedili volovi Andžić Milorada.

U okviru Seoskog višeboja održavaju se i “Katran dani”. Ove godine katranica je potpaljena u petak 14. Juna. Katran dani čuvaju tradiciju procesa pečenja katrana, koji se proizvodio u ovom kraju tri veka u nazad.

Manifestaciji je prisustvovalo blizu 3000 posetilaca, meštana zlatiborskih sela, kao i sela iz okoline, ali i znatiželjnih turista koji ranije nisu imali priliku da se upoznaju sa tradicionalinim nasleđem ovog kraja. Posebno raduje učešće mladih, kao takmičara i kao posmatrača, što  pokazuje da će se ova tradicija uspešno negovati i u budućnosti.

Organizator manifestacije je Turističko udruženje Jablanica, uz pomoć Mesne zajednice Jablanica, Turističke organizacije Zlatibor, Kulturnog centra Čajetina, Komunalnog javnog preduzeća “Zlatibor” Čajetina.

Pokrovitelj je opština Čajetina.

Izvor: TO Zlatibor

 

Leave a Comment