Odluka o sektorskim merama odložena za kraj nedelje: Turistički radnici NEZADOVOLJNI predlogom, ugroženo 20.000 RADNIH MESTA

Najnovijim predlogom Vlade Srbije za podršku turizmu, odnosno takozvanim sektorskim merama, nisu predviđene dodatne fiskalne olakšice za turistički sektor, poput dodatnih šest meseci isplate minimalca od strane države ili produženog moratorijuma na kredite.

– Ponuđeni su nam nešto povoljniji krediti Fonda za razvoj, ali čije uslove turistički sektor teško može da ispuni, i ako u međuvremenu ne bude nekih promena ovo će biti katastrofa za naš turizam, biće ugroženo 20.000 radnih mesta – izjavio je za Blic Biznis Aleksandar Seničić iz Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (JUTA).

On navodi da na sastanku, koji je danas popodne održan u Ministarstvu finansija, nije postignut dogovor između predstavnika države, turističkih radnika i hotelijera, a konačna odluka odložena je za kraj nedelje.

Jedan od razloga koji nam je naveden za to što turističkom sektoru ne mogu da budu ponuđene dodatne fiskalne olakšice je, navodno, i to što Vlada nakon ukidanja vanrednog stanja ne može više da donosi uredbe kojima bi omogućila ovakvu vrstu podrške. Ipak, mislim da koronavirus može da se tretira i kao neka vrsta elementarne nepogode, a u tim slučajevima, koliko znam, Vlada može da donosi i odluke, a ne samo uredbe – kaže naš sagovornik.

Seničić navodi da su turističkim radnicima ponuđeni krediti Fonda za razvoj sa nešto povoljnijim uslovima otplate, koji bi išli preko Ministarstva turizma, ali da to nije dovoljno.

– Kamata bi bila jedan odsto, a rok otplate 7 godina, uz dve godine grejs perioda. Ipak, male firme sa 2-3 zaposlena neće moći da pruže kolateral, odnosno garancije koje Fond za razvoj traži. U velikom problemu su i hotelijeri, kao i rent a kar agencije koje su uzele vozila na lizing, a sada sve stoji…- dodaje Aleksandar Seničić.

On tvrdi da će, ako ostane ovako, sigurno doći do ogromnog broja otkaza turističkim radnicima i zatvaranja agencija, posebno manjih koje ne mogu da izdrže ovakav pritisak.

– Već smo i dobili brojne najave od agencija koje neće moći da opstanu bez dodatne podrške. To opet povlači ceo krug, jer su manje agencije često neka vrsta podizvođača velikim, a ako one ne budu mogle da isplate svoja dugovanja, biće u problemu i ove najveće – ističe Seničić.

Seničić ocenjuje i da je Srbija jedina zemlja u kojoj turistički sektor, kao najugroženiji, još uvek nije dobio podršku. Prema njegovim rečima, “svi ostali su počeli da rade – i frizeri i kafići i trgovci – ti ljudi počinju da ostvaruju neki prihod, i to je dobro, ali je loše što je turizam još uvek na nuli”.

Inače, ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić danas je najavio da bi dodatne mere pomoći države turizmu, koji je pretrpeo veliku štetu zbog epidemije korona virusa, trebalo da budu poznate od ponedeljka, 18. maja.

Izvor: Blic biznis

Leave a Comment