Od danas ponovo u restorane i kafiće

Od ponedeljka ponovo možemo u restorane i kafiće u prilično izmenjenim okolnostima. Ugostitelji su dobili smernice za dalji rad koji se odnose i na zaposlene i na goste.

Direktor Poslovnog udruženja hotelijera i restoratera Srbije Georgi Genov rekao je da su ugostitelji veliki broj mera koristili i ranije. Zabrinjava ga, kako je naveo, kako će raspored stolova uticati na rad.

– Svetska zdravstvena organizacija je dala još krajem marta smernice da na 10 kvadrata četiri gosta mogu da sede, plus od stolice do druge stolice metar prolaza, što dođe negde oko 14 kvadrata prostora za četiri osobe. što nije sporno ako se ne poznaju – rekao je Genov i dodao da bi trebalo razmotriti mere za ljude koji bi u kafić ili restoran došli zajedno i da je udruženje uputilo zahtev za razmatranje mera Кriznom štabu.

Genov je naveo da je pitanje odgovornosti zaposlenih, da će štiteći sebe uz poštovanje procedura zaštiti i goste.

– Od samog ulaska i dolaska radnika na posao, šta treba od merenja temperature, kao i svim drugim delatnostima, što nije ni teško ni opasno, jer se napravila mala fama kako ćemo i šta ćemo – kazao je Genov.

Genov je dodao da se preporučuje plaćanje platnim karticama, ali i da se i do sada skoro 80, 90 procenata usluga plaćalo karticom, a da se bakšiš uvek davao.

– S obzirom da će konobari nositi rukavice, naravno da nije problem. Što se tiče bakšiša, nemoj da se gosti sekiraju, konobari će prihvatiti bakšiš – istakao je Genov.

Dodao je da gosti ne moraju da imaju maske i da je stav da svako mora da bude odgovoran.

Кada je reč o baštama, Genov je naglasio da je razmak manji i da veruje da će se dosta toga rešiti u hodu.

Izvor RTS

 

Leave a Comment