Od 22. do 27. aprila treći “Užički strip susreti”

U okviru programa “Era kulture”, Gradski kulturni centar Užice organizuje treći po redu festival stripa “Užički strip susreti”. Program počinje 22. aprila otvaranjem izložbe Zorana Jegnjetova na Trgu partizana.

Uz podsećanje da je prvi festival organizovan sa željom da se sugrađanima ponudi nov sadržaj, direktor Gradskog kulturnog centra Filip Baralić izrazio je zadovoljstvo, što se to pokazalo kao veoma dobra ideja.

„Ova treća godina biće ključna za dalji razvoj festivala, jer ga realizujemo pod okriljem prestonice kulture, sa dosta više gostiju i sa više sredstava. Program počinje 22.aprila na Trgu partizana izložbom Zorana Jenjetova, jednog od najreprezentativnijih predstavnika srpske ali i međunarodne strip scene. U isto vreme iskoristićemo priliku da uručimo nagrade najboljima na konkursu Strip kaiš, nakon čega se selimo u Gradski kulturni centar, gde ćemo imati jedno druženje sa učesnicima i razgovor sa publikom. Takođe biće održana promocija gostiju iz Zrenjanina, koji imaju svoj festival stripa i koji je naredne godine prestonica kulture Srbije”.

Baralić naglašava da gosti dolaze i iz Severne Makedonije. Prema njegovim rečima u utorak 23. aprila počinju radionice sa učenicima osnovnih i srednjih škola pod vođstvom profesora Vlada Vesovića, ali i novi sadržaj koji se odnosi na najmlađe.

“Za polaznike predškolskih ustanova po prvi put biće organizovan maskenbal na temu “Maskiraj se u omiljenog strip junaka”, uz prigodne nagrade za najzanimljivije kostime. Za 19 časova zakazana je promocija novog albuma Igora Кordija. Sreda takođe kreće radionicom ali na otvorenom u Hidrocentrali pod gradom, nakon čega će u 14 časova uslediti promocija prvog užičkog stripa posvećenog Nikoli Tesli, po scenariju Dragana Filipovića a autor je Sabahudin Muranović Muran”.

Sreda je namenjena damama, odnosno autorkama koje su sve dominantnije i na domaćoj i na inostranoj strip sceni, dok u četvrtak iz Amsterdama dolazi jedan od najistaknutijih umetnika Petar Meseldžija. Na ovogodišnjem festivalu predstaviće se i poznati izdavači poput Darkvuda i Sistem komiksa, na čijim štadovima će moći da se pogledaju i kupe izdanja. Takođe u četvrtak održava se panel diskusija na temu “Vetarni u stripu” sa istaknutim gostima. U petak dan počinje sajmom stripa i interaktivnim druženjem sa umetnicima, a za popodne su zakazana tri panela.

Festival stripa se završava u subotu 27. aprila koncertom grupe koju čine stripadžije i koji počinje u 21 čas u Gradskom kulturnom centru.

Izvor: Grad Užice

Leave a Comment