OBELEŽENO 145 GODINA OD OTКRIĆA PANČIĆEVE OMORIКE

Povodom 1. avgusta, dana otkrića Pančićeve omorike, na platou ispred Centra za posetioce na Mitrovcu je otvorena izložba „Biodiverzitet sliva reke Drine“.

Izložba je nastala u sklopu realizacije projekta „SAVE – Očuvanje jedinstvene biološke raznolikosti u slivu Drine“. Partnerski ga sprovode JP „Nacionalni park Tara” i JP „Šume Republike Srpske” uz podršku resornih ministarstava i zavoda za zaštitu prirode, instituta, fakulteta i ekoloških organizacija.

Pančićeva omorika (Picea omorika) je jedinstvena vrsta četinara, endemit Balkanskog poluostrva i tercijerni relikt. Ime je dobila po najpoznatijem srpskom botaničaru Josifu Pančiću koji ju je otkrio na planini Tari 1875. godine u selu Zaovine.

Prirodna staništa Pančićeve omorike danas se prostiru na uzanom području oko srednjeg toka reke Drine, sa obe strane između Višegrada i Bajine Bašte, i na nekoliko izolovanih lokaliteta – jedan jugoistočno od Ustiprače, drugi jugozapadno od Foče i treći u blizini manastira Mileševa kod Prijepolja.

Danas je omorika ugrožena najviše zbog klimatskih promena, te se može desiti da za pedesetak godina ona potpuno nestane. Кako bi se sačuvala ova svetska retkost, ali i druge ugrožene vrste sliva Drine pokrenut je prekogranični projekat „SAVE – Očuvanje jedinstvene biološke raznolikosti u slivu Drine” u okviru IPA programa, koji se finansira iz predpristupnih fondova EU.

U sklopu realizacije projekta precizno će biti mapirana staništa omorike i njihovo trenutno stanje i obavljene analize genetskog materijala na svim lokalitetima u zapadnoj Srbiji i istočnoj Bosni. Što će omogućiti da se realno sagleda situacija planiraju potrebne mere i aktivnosti na ukupno 20 staništa Pančićeve omorike u području šest opština na dve strane Drine (Bajina Bašta, Srebrenica, Milići, Rogatica, Višegrad i Foča).

Realizaciju projekta prate i brojne obrazovne i promotivne aktivnosti sa ciljem da se javnosti, pre svega mladima iz ovih šest opština, ukaže na ukupno bogatstvo i biološku raznovrsnost sliva Drine i njihov značaj kako na lokalnom tako i na globalnom nivou.

U narednom periodu svi zainteresovani izložbu mogu videti u Centru za posetioce na Mitrovcu svakog dana od 9 do 18 časova.

Autor LZS, Izvor NP Tara

 

Leave a Comment