OBELEŽEN SVETSКI DAN ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE

Povodom 5. juna Svetskog dana zaštite životne sredine u Centru za posetioce NP Tara u Bajinoj Bašti je održana prezentacija projekta „SAVE – Očuvanje jedinstvene biološke raznolikosti u slivu Drine“.

JP „Nacionalni park Tara“ (Srbija) u partnerstvu sa JP šumarstva“ Šume Republike Srpske“ (BiH) trenutno realizuje projekat „SAVE – Očuvanje jedinstvene biološke raznolikosti u slivu Drine“ u okviru IPA Programa prekogranične saradnje Srbija – Bosna i Hercegovina 2014-2020, uz podršku Ministarstva za evropske integracije Vlade Republike Srbije i Direkcije za evropske integracije Bosne i Hercegovine.

Cilj projekta je doprinos očuvanju i promociji biodiverziteta, naročito ugroženih retkih vrsta, u regionu zajedničkim razvojnim akcijama u oblasti zaštite prirode.

Ideja projekta je da se u 6 opština u slivu Drine razvije dugoročno partnerstvo i platforma za očuvanje najugroženijih endemskih vrsta. Stvaranje ekološke mreže i partnerstva, između većine reprezentativnih institucija na polju zaštite prirode obe zemalje, unaprediće mehanizme očuvanja biodiverziteta i upravljanja prirodnim resursima kako bi se stvorili uslovi da se pre svega sačuvaju staništa Pančićeve omorike.

Ovo retko četinarsko drvo prirodno se može naći samo u srednjem toku reke Drine koji obuhvata delove zapadne Srbije i istočne Bosne. Ova vrsta predstavlja simbol biološke raznolikosti čitavog regiona. Međutim, u poslednjim decenijama prirodno rasprostranjene i broj jedinki Pančićeve omorike konstantno opada, a neki od razloga su loša regeneracija i slaba kompetitivnost sa drugim vrstama potpomognuta, sve izraženijim, klimatskim promenama. Naučnici iz regiona su u svojim radovima ukazali da omorika može nestati u narednih 50 godina.

Ova situacija je alarmantna i traži od nas na brzo reagovanje i brze akcije, a obe zemlje imaju globalnu odgovornost da sačuvaju ovu jedinstvenu vrstu. Projekat će obuhvatiti 20 staništa Pančićeve omorike na području opština Bajina Bašta, Srebrenica, Milići, Rogatica, Višegrad i Foča koje se nalaze u slivu Drine.

Prezentaciji projekta su prisustvovali predstavnici Zavoda za zaštitu prirode Srbije, Biološkog fakulteta Univeziteta u Beogradu, Opštinske uprave Bajina Bašta i NP Tara.

Svetski dan zaštite životne sredine je dan koji se obeležava u celom svetu svakog 5. juna kroz razne aktivnosti i kampanje, sa ciljem da se skrene pažnja javnosti na brojne ekološke probleme i potrebu očuvanja životne sredine.

Datum 5. juni je odredila Generalna skupština UN jer se tog dana održala Кonferencija o zaštiti životne sredine u Stokholmu 1972. godine. Na konferenciji se okupilo 113 država, koje su priredile zajedničku izjavu o potrebi međunarodne saradnje u cilju zaštite životne sredine. Program zaštite je nazvan UNEP. Predlog da se proslavlja 5. juni je dala delegacija Jugoslavije.

Izvor: NP Tara

Leave a Comment