Novak i Jelena otvorili vrtić u Ljubišu na Zlatiboru

Uspešnom realizacijom donatorske kampanje Sezona darivanja, Novak Đoković Fondacija uložila je 9 miliona dinara kako bi deca iz zlatiborskog sela Ljubiš Zlatibora dobila pristup kvalitetnom ranom obrazovanju.

Otvaranjem prvog vrtića u selu Ljubiš, koji je deo Predškolske ustanove „Radost“ iz Čajetine, Fondacija je omogućila da deca iz ovog mesta od danas imaju priliku da steknu nova znanja i veštine u kvalitetnom okruženju i da se zajedno raduju i druže. Želeći da sa decom podele osmehe i radost, otvaranju ovog vrtića prisustvovali su osnivači Fondacije, Jelena i Novak Đoković, zajedno sa nacionalnom direktorkom Majom Кremić, predsednikom opštine Čajetina Milanom Stamatovićem, direktorkom PU „Radost“ Jelenom Mitrašinović Brašanac, kao i pesnikom Ljubivojem Ršumovićem.

– Mnogo sam srećan što ovom malo mestu vraćamo sjaj u njegovom najlepšem obliku. Drago mi je što će deca uživati u čarima odrastanja i igranja u prirodi, na svojoj zemlji, među svojim drugarima. Кao dete, i sam sam puno vremena proveo na Кopaoniku i svestan sam lepote takvog detinjstva – rekao je Novak Đoković.

Jelena Đoković je ovom prilikom rekla da je njihova želja i cilj da do 2030. godine svako dete u Srbiji ima pristup predškolskom obrazovanju, bilo da je ono stanovnik sela ili grada.

– Veoma smo zahvalni donatorima i partnerima koji sa nama koračaju na ovom putu jer zajedno uvek možemo više. U ovoj priči, koja kao misiju ima dečiju dobrobit, pobeđujemo svi. Naš tim je, zajedno sa vrtićem u Ljubišu, do sada otvorio i rekonstruisao 46 ustanova širom zemlje. Ispred nas je još puno rada, ali kada se radi srcem uspeh je siguran – rekla je Jelena Đoković.

Predsednik opštine Čajetina  Milan Stamatović rekao je da je ovo još jedan doprinos razvoju opštine Čajetina.

– To je i dodatni motiv da mladi parovi sa decom ostanu u svom rodnom kraju, na svojoj dedovini, a, što da ne, da se i neki dugi parovi odluče da iz svojih sredina svoju budućnost vide na teritoriji Zlatibora i svih njegovih sela. Najsrećniji bih bio da iz ovog vrtića na svoj put uspeha krenu neki novi Ršumi i da tako pronose ime našeg Zlatibora – rekao je Stamatović.

Maja Кremić, direktorka “Novak Đoković fondacije” je rekla da je izuzetno važno podržati san svakog deteta i pružiti mu priliku da odrasta sa svojim vršnjacima u matičnom okruženju.

– Fondacija je u rekonstrukciju i opremanje ovog vrtića, u saradnji sa opštinom Čajetina, uložila 12,5 miliona dinara, od čega je direktna donacija Fondacije iznosila 9 miliona – rekla je Maja Кremić.

Direktorka predškolske ustanove Jelene Mitrašinović Brašanac rekla je da se u ovaj poduhvat otvaranja vrtića u Ljubišu ne bi upustili bez podrške Fondacije.

Deo postojeće osnovne škole u Ljubišu ovom prilikom je rekonstruisan i opremljen tako da bude vrtić sa svim svojim atributima. Napravljena je jedna velika vrtićka soba, garderober i toalet za decu, a kuhinja je posebno adaptirana i opremljena profesionalnom opremom kako bi za pripremu obroka, pored vrtića, mogla da je koristi i škola.

Vrtić će nositi ime po čuvenom pesniku Ljubivoju Ršumoviću, koji je rođen u Ljubišu.

– Ako naučimo decu da misle, imaćemo pametan narod. Ako naučimo decu da rade, imaćemo vredan narod. Ako ih naučimo da čitaju knjige, imaćemo mudar narod. Ako ih naučimo da se igraju, imaćemo kreativan narod. Ako ih naučimo da vole, imaćemo dobar i srećan narod. U tom plemenitom poduhvatu, Novak Đoković Fondacija  nam pomaže dvostruko! Prvo, stvarajući uslove da mladi bračni parovi zasnuju svoje porodice i drugo, bogateći Srbiju, (pa i moj Ljubiš), vrtićima gde ćemo svemu početi učiti naše najmlađe stanovnike – rekao je veliki pesnik.

Svojim prisustvom, Ljubivoje je zabavljao decu recitujući im svoje pesme i prepričavajući im svoje „Fazone i fore“. Uživali su svi, dok su se malo stariji gosti prisetili svojih lepih trenutaka iz detinjstva.

 

„Deca mogu preko neba, na krilima lepih želja

odlučiti samo treba, setiti se prijatelja

osetiti radost šta je, radost deci krila daje

Da zamisle, da se sete

kuda žele, da polete.“

Autor: LZS, Foto: Opština Čajetina

 

 

Leave a Comment