Nema vraćanja novca od uskršnjih putovanja

Turistički aranžmani otkazani su najmanje do 15. maja, pa će svi oni koji su ranije uplatili putovanja za uskršnje i prvomajske praznike morati da sačekaju završetak vanrednog stanja da bi putovali.

Deo putnika je, imajući u vidu pandemiju korona virusa koja je pogodila i svet i našu zemlju, prihvatila da pomeri putovanja za leto, dok manji deo putnika insistira na vraćanju novca, rekao je za RTS Aleksandar Seničić iz Nacionalne asocijacije turističkih organizacija Srbije (JUTA). Kako će oni biti obeštećeni, vrednosnim vaučerima ili na neki drugi način, biće poznato u maju.

Ti vaučeri glasili bi na ime putnika i na iznos novca koji je uplatio agenciji, a koristili bi se do kraja sledeće letnje turističke sezone.

-Putnici ne bi gubili ništa, to je model koji nude kolege u Evropi i svetu pa čak i najveće avio-kompanije – ističe Seničić.

Do sada je, kako je Seničić nedavno rekao za portal “Nova ekonomija”, otkazano više od 100 hiljada aranžmana. Povraćaj novca najmanje je realna opcija za otkazane aranžmane jer turističke agencije zbog novonastale situcije već imaju problema sa likvidnošću.

Kakvo će biti rešenje za one koji su uplatili takozvane “first minute” aranžmane tek će se videti.

Tu je problem što je novac odmah prebačen stranim partnerima i hotelijerima, zavisimo od situacije u zemlji u koju je bilo planirano putovanje”, objasnio je Seničić, navodeći da je sada teško prognozirati kada će najpogođenije zemlje kao što su Italija i Španija da se vrate na turističku mapu.

Za vaučere koje država daje za odmor u Srbiji, koje su mnogi uzeli upravo za april ili maj, verovatno će biti doneta uredba o produženju važnosti.

Izvor Blic

Leave a Comment