Na Zlatiboru hotelijeri neće otpuštati radnike, opština Čajetina će pomoći

Uprkos ogromnoj šteti koju trpe zbog globalne situacije sa korona virusom, hotelijeri na Zlatiboru su zauzeli jedinstven stav da ne otpuštaju svoje radnike, piše eKapija.

Svi hoteli na najposećenijoj srpskoj planini su zatvoreni, oko hiljadu zaposlenih poslato je na prinudne odmore. Niko od njih, ako poslodavci ostanu dosledni sadašnjoj odluci, ne bi trebalo da strahuje za posao kada prođe kriza sa zarazom i hoteli ponovo ugoste turiste.

– Članovi Udruženja turističke privrede Zlatibora odlučili su da neće otpuštati zaposlene – kaže za Blic Vojislav Janić, predsednik Udruženja i direktor hotela Palisad.

– Prvog dana po uvođenju vanrednog stanja vlasnik Palisada Vasilije Mićić naložio je menadžmentu svog hotela da uprkos gubicima ne sme da otpusti nijednog radnika kako bi se zajednički prevazišao težak period – dodao je Janić.

Od pojave koronavirusa zlatiborski hoteli su se najpre suočili sa otkazivanjem ugovorenih aranžmana od strane turističkih agencija koje dovode strane turiste, a potom i do otkazivanja kongresa i seminara koji su glavni izvor prihoda u ovoj sezoni. Sada su hoteli zatvoreni, a izvesno je da neće raditi ni za vreme vaskršnjih i prvomajskih praznika tokom kojih su uvek znali da poprilično rasprodaju svoje smeštajne kapacitete.

– Sigurno je da će šteta biti velika. Stoga je Udruženje turističke privrede Zlatibora uputilo opštini Čajetina pismo sa molbom da nam pomogne da zajednički izađemo prema bankama za najpovoljnije kredite, s tim što bi mi otplaćivali glavnicu a lokalna samouprava kamatu. Smatramo da je to u obostranom interesu – objasnio je Janić.

Te vrste pomoći ipak neće biti, ali hoće neke druge. Predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović kaže za Blic da ne postoji zakonski osnov da opština plaća kamatu u ime nekoga drugog.

– Hotelijerima i ugostiteljima ćemo pomoći na načine koji su u nadležnosti lokalne samouprave, na primer oko naplate odnošenja smeća, prolongiranja rokova za porez na imovinu i slično. Svesni smo značaja opstanka hotela i čuvanja svakog radnog mesta, turizam je kod nas osnovna grana delatnosti i spremni smo da podelimo istu sudbinu sa turističkom privredom – poručuje Stamatović.

Bude li, kao što se spominje, Vlada Srbije privremeno oslobodila poslodavce uplate poreza na zarade u cilju saniranja štete od korona virusa, Čajetina neće osetiti veliki udar na svoj budžet.

– Porez na zarade se isplaćuje prema mestu prebivališta zaposlenog, odnosno lokalnim samoupravama u kojima oni žive, a najveći broj zaposlenih na teritoriji Čajetine je iz Užica, Priboja, Nove Varoši i drugih gradova. Po ovoj stavci mi imamo veoma mali prihod, tako da ni gubitak ne bi bio veliki – navodi Stamatović za Blic.

Izvor: eKapija, foto “Palisad” i LZS

Leave a Comment