Na Kustendorfu se takmiči 21 film

MOKRA GORA – Trinaesti Međunarodni filmski i muzički festival Kustendorf biće održan od 13. do 18. januara 2020. godine u Drvengradu, na Mokroj Gori. U takmičarskom delu učestvovaće 21 film domaćih i stranih autora.

Na konkurs filmskog festival Kustendorf pristiglo je 722 filmova, a izabrani su filmovi koji se izdvajaju po stilu, tehničkom umeću i autentičnom pogledu na svet. Od 21 izabranog filma, sedamnaest je kratkometražnih i četiri dokumentarna filma. U fokusu će biti mladi filmski stvaraoci iz Kine, Rumunije, Belorusije, Mađarske, Bugarske, Ukrajine, Švajcarske, Srbije, Izraela, Španije, Poljske, Irana, Hrvatske i Francuske.

Mećavnik - Kustendorf
Mećavnik – Kustendorf

O dodeli festivalskih nagrade Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje odlučivaće međunarodni žiri u sastavu: Paolo Virci, italijanski reditelj, pisac i producent, Tonino Benakvista, francuski pisac i scenarista i šahovski velemajstor Vladislav Tkačijev. Nagradu “Vilko Filač” za najbolju fotografiju dodeliće francuski direktor fotografije Mišel Amatje.

– Tragamo za mladim, novim, potencijalnim velikim autorima koji na tom ostrvu od Mećavnika mogu da zasvetle još neko vreme I da nam omoguće, ako ništa, iluziju da živimo u njihovom svetu – izjavio je reditelj Emir Kusturica i tvorac Kustendorfa.

Emir Kusturica
Emir Kusturica

Kroz “Retrospektivu velikana” festival će podsetiti na reditelja Purišu Đorđevića i njegove filmove „San“, „Jutro“, „Podne“ i „Kros kontri“, kao i italijanskom reditelju Paolo Virciju.

U programu „Savremene tendencije“ biće prikazani: pobednik kanskog programa „Izvestan pogled“, film „Nevidljivi život“, reditelja Karima Ajnuza kao i dobitnik Zlatnog medveda na filmskom festivalu u Berlinu, film „Sinonimi“, reditelja Nadava Lapida. Djao Jinan, kineski reditelj, predstaviće film „Jezero divljih gusaka“, film „Živeti, pevati“ predstaviće reditelj Džoni Ma, a biće prikazani i filmovi „Sin“ u režiji Mehdija Barsaouija kao i film „Umrećeš u dvadesetoj“, Amžada Abu Alala. Reditelji ovih filmova biće i gosti festivala i održaće majstorske radionice, kao i Paolo Virci.

Na Kustendorfu biće predstavljena i tri nova filmska umetnika, Milena Grujić iz Srbije sa filmom „A.S.(25)“, Migel Anhel Moulet iz Perua sa filmom „Svi smo mi mornari“ kao i Ivan Marković i Vu Linfeng sa filmom „Od sutra počinjem da“ koji je snimljen u koprodukciji Srbije, Kine i Nemačke.

U okviru pratećeg programa publici će se predstaviti film rediteljke Ivane Mladenović “Ivana Grozna”.

Nakon projekcije filma svako veće održaće se koncerti grupa i nastupaće ruska pop-folk-rok grupe “The Hatters”, “Džambo Aguševi orkestar” iz Severne Makedonije, zatim francusko-rumunsko-poljski sastav “Click Here”, a iz Srbije dva benda “Dejan Petrović Big bend” i “Love Hunters”.

Mećavnik - Kustendorf
Mećavnik – Kustendorf

Kustendorf se održava u organizaciji produkcijske kuće Rasta internešnel i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Mećavnik grada i TNSO.

Autor LZS

Leave a Comment