“Muzeji za 10” u užičkom muzeju

Narodni muzej Užice je pripremio nekoliko sadržaja, od 14. do 20.maja, povodom manifestacije „Muzeji za 10“.

Osim stalnih postavki, publici će biti ponuđene zanimjive izložbe, radionice za decu, koncert umetničke muzike i drugi programi.

Izložba „Portret u Umetničkoj zbirci Narodnog muzeja Užice“, autora Marka Đurića, višeg kustosa i istoričara umetnosti, biće otvorena u toj ustanovi u petak, 14. maja, u 19 časova.

Postavku čini 28 portreta, koje je autor odabrao iz te zbrike i sistematizovao ih u četiri celine. Portreti su nastali od druge polovine 19. do osamdesetih godina 20. veka.

Biće izložene rukopisne i štampane knjige iz Zbirke stare i retke knjige Biblioteke Narodnog muzeja Užice, od kojih će neke prvi put biti predstavljene javnosti, kopije srednjovekovnih fresaka iz crkava užičkog kraja, kopije minijatura iz Karanskog četvorojevanđelja i predstave svetitelja.

U Zavičajnom odeljenju Narodnog muzeja Užice u Novoj Varoši, u 18 časova je najavljena promocija projekta „Virtuelna šetnja kroz kulturno nasleđe novovaroške čaršije“.

Tokom programa „Muzeji za 10“, Narodni muzej radiće od 10 do 20 časova, Jokanovića kuća, Memorijalni kompleks Kadinjača i Zavičajno odeljenje Narodnog muzeja Užice u Novoj Varoši od 10 do 18 sati.

U toku te manifestacije, ispred užičkog Muzeja, prodavaće se i publikacije po promotivnim cenama.

Za pojedinačne i neorganizovane grupne posete, ističu u Muzeju, ulaz je besplatan, dok će se ulaznice naplaćivati za školske ekskurzije i druge grupne posete koje su organizovale turističke agencije.

Izvor: Danas, N. Kovačević

Leave a Comment