Možda je i ovo šansa za domaći turizam

Direktor YUTA Aleksandar Seničić izjavio je da će zbog poskupljenja naftnih derivata doći do poskupljenja turističkih aranžmana, pogotovo za one koje uključuju avio prevoz. On je kao najatraktivnije destinicije za predstojeće letovanje naveo zemlje u kojima naši turisti tradicionalno letuju poslednjih godina, Grčku, Tursku, Egipat, Crnu Goru, Albaniju, a kaže da se povećava interesovanje za Španiju i za Italiju.

Prema njegovim rečima, doći će do promena cena aranžmana zbog situacije sa krizom u Ukrajini, ali inflacijom u čitavom svetu, pa će se one povećati. Ocenjuje da je u trenutku popuštanja epidemioloških mera u mnogim zemljama – došlo do novog problema, pa vlasnici turističkih agencija strahuju da ovaj sektor može pogoditi već kriza koja može biti veća nego za vreme najjačih restrikcija zbog koronavirusa.

Seničić je govoreći u emisiji Dan uživo rekao da će doći do povećanja cena avionskih karata, ali smatra da ono neće biti drastično.

– Kada govorimo o povećanju cena, moramo da budemo oprezni, računamo na povećanje cena zbog goriva koje utiče na mnoge usluge u turizmu, kako na one koje se tiču prevoza, tako i na ostale – pridružene. Ne očekujemo da drastično skaču cene hotela. Ono gde nas pomalo brine jeste veliki skok cene goriva za avionski saobraćaj, pre svega za čarter letove. Tu moramo da budemo svesni da je u poslednjih sedam dana poveća na cena za čak 30 odsto – upozorava Seničić.

Prema njegovim rečima, treba očekivati doplate za čarter letove, za one koji su već zakazani, ali da treba biti oprezan i da ne “treba baratati visokim cenama”.

– Računamo da prosečno povećanje ne sme biti veće od 30 evra po jednoj karti. Ista je stvar i kada govorimo o redovnom avio prevozu. Zbog rerutiranja određenih linija, odnosno nemogućnosti preletanja preko Rusije, imamo kompanije koje lete drugim rutama, i koje zbog profitabilnosti će morati da povećavaju cene avio prevoza – kaže Seničić.

Govoreći o epidemiološkim merama u Evropi, napominje da više ne postoje zemlje gde je našim građnima zabranjen boravak, i da je ponovo omogućen ulazak u Ittaliju i Španiju, dve omiljene destinacije naših građana.

– Ova kriza u Ukrajini neće uticati na turističke destinacije, kada govorimo o turističkom tržištu Srbije, obzirom da nemamo dodirnih tačaka, ni sa Rusijom, ni sa Ukrajinom – istakao je Seničić.

Upitan da prokomentariše predstojeću sezonu, odgovara da je interesovanje naših građana bilo veliko, ali da je sa početkom rata u Ukrajini – sve stalo. Međutim, naglašava da do sada nema još otkazivanja.

– Strah nije došao. Mi nismo tržište koje se mnogo plaši,  setimo se situacija da su bili teroristički napadi u pojedinim zemljama, a da su naši putnici kupovali aranžmane u istom obimu kao i pre tih napada. postoji generalni strah da ne eskalira ovaj sukob u Ukrajini, i iskreno se nadam da do toga neće doći. Dakle, do sada nema otkazivanja, ali nema ni interesovanja – kazao je Seničić.

Izvor: N1

Leave a Comment