MINISTARKA MATIĆ: Sačekati sa otvaranjem skijaške sezone

U piku trećeg talasa epidemije koronavirusa u Srbiji počela je skijaška sezona. Rezervacije za zimovanja već su uplaćene, a privatni smeštaji rasprodati su gotovo do proleća. Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić kaže za RTS da je bilo mnogo načina da se skijašima objasni na koji način moraju da se zaštite.

Ona je navela da o početku skijaške sezone odlučuje Javno preduzeće “Skijališta Srbije”.

– Ako me pitate da li su slike sa Kopaonika dobre, naravno da nisu. Naprotiv, smatramo da su kontraproduktivne i da je bilo mnogo načina da se građanima koji su želeli da skijaju objasni na koji način moraju da se zaštite – ističe Matićeva.

Kaže da razume preduzeća kojima je važan što veći broj turista, ali naglašava da to ne može da opravda neodgovorno ponašanje ni građana ni javnih preduzeća.

– Mislimo da je to pitanje samo organizacije koja nije toliko komplikovana – navodi Matićeva.

Napominje da su “Skijališta Srbije” puno toga uradila kada je u pitanju rezervacija i prodaja ski-pasova i da je dosta toga digitalizovano, kako bi bilo što manje fizičkog kontakta.

Ministarka Tatjana Matić kaže da skijanje kao sport ne može širiti koronu, ali da ponašanje ljudi nakon silaska sa staze može.

– Potrebna je bolja organizacija i bolja kontrola. Resorno ministarstvo je preporučivalo da se sačeka sa otvaranjem skijaške sezone. Smatrali smo da je dobro da otvaranje sezone bude nakon pravoslavnog Božića – kaže Matićeva.

Ističe da je velika razlika u načinu na koji o trenutnoj situaciji razmišljaju ministarstva i privreda.

– Privreda mora da shvati da je ovo trenutak u kojem smo svi na istom zadatku. Pokušavamo kroz različite mere da pomognemo privredi da preživi, ali odgovornost se mora preuzeti. Nismo za to da se zatvori sezona, ali popunjenost hotela mora da se ograniči na maksimalno 50 odsto kapaciteta – ističe Matićeva.

Tatjana Matić poziva građane da ostanu u Srbiji, vide i upoznaju svoju zemlju, ali pre svega vode računa o epidemiološkim merama i svom zdravlju.

– Strpimo se, ovo će proći i doći će i sledeća zima koja će sigurno biti značajno bolja, mada predviđanja stručnjaka govore da će turizam tek od 2022. godine početi da se oporavlja – ističe Matićeva.

Uprkos teškoj epidemijskoj situaciji, i rezervacije za doček Nove godine u klubovima, restoranima, na splavovima već su skoro rasprodate.

Ministarka Tatjana Matić kaže da su najlepše Nove godine u krugu porodice, a da će biti ponovo prilike da se slavi kao nekada.

Izvor Blic

 

Leave a Comment