MINISTAR LJAJIĆ: Otkazano 60 odsto aranžmana kineskih turista

Potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je danas da je otkazano oko 60 odsto aranžmana kineskih turista u februaru i martu, da će ukupna šteta tek biti procenjena i dodao da država sprema krizni plan aktivnosti, kako bi nadoknadila novac zbog nedolaska kineskih turista.

Dobro je, ističe, što još nema otkazivanja za drugu polovinu aprila kada u Srbiju dođe najveći broj turista iz Kine.

.- Konačna šteta će moći da se kaže tek kad prođe kriza – rekao je ministar za RTS.

Navodi da evropska turistička komisija procenjuje da će kineskih turista u Evropi biti manje od sedam do 25 odsto.

– Veliki je raspon jer se ne zna koliko će trajati kriza, to znači da će biti manje za od milion do 3,7 miliona turista. Avio-kompanije dosta trpe, procenjuje se da će samo u prvom kvartalu šteta za njih biti između četiri i pet milijardi dolara – rekao je ministar zadužen za turizam.

Ljajić ukazuje da država priprema krizni plan mera aktivnosti kako bi nadoknadila novac zbog nedolaska kineskih turista.

– Moramo da se preorijentišemo na najbrže rastuća tržišta, prošle godine su to bila rusko i nemačko trižište. Zatim jače kampanje za region. Moramo se okrenuti nekim novim tržištima odakle nije bilo turista, i četvrto je da računamo na rast broja domaćih turista, zato je važna akcija sa vaučerima – istakao je ministar Ljajić.

Najavljuje da će Vlada u četvrtak doneti odluku za preraspodelu sredstva za novih 60.000 vaučera.

– Činimo sve da umanjimo štetu zbog nedolaska turista – napominje ministar dodajući da Srbija neće uvoditi mere zabrane prema kineskim turistima, poput Rusije koja je zabranila ulazak kineskih turista.

Izvor: Ministarstvo turizma

 

 

Leave a Comment