Medvedi u divljini još spavaju, ali ima i prinove

Sudeći po medvedima u prirodi, koji su na teritoriji Zapadne Srbije, proleće neće skoro doći, jer su u dubokom snu. To nam je rekao profesor Duško Ćirović sa Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, koji od 2007. godine vodi projekat markiranje i praćenja medveda u Srbiji.

Foto: NP Tara

– Imamo sedam medveda koje pratimo i sudeći po njima, koji su još u hibernaciji, proleće nam neće skoro doći. Imamo po dva medveda na Tari, Zlatiboru i Goliji, i jednog medveda na Zlataru. Svi oni još spavaju. Neki su bili aktivni do nevembra, a neki do decembra prošle godine – rekao je profesor Ćirović.

Očekuje da kada se probude da dve ženke izađu sa mladuncima.

– Mečka Tankosava na Zlatiboru i mečka Paraskeva na Tari već imaju mladunce, tako da ćemo imati nove zanimljivosti – kaže naš sagovornik.

Prošle jeseni je na medvedu Damjanu sa Tare stavljena kamera koja će snimati njegovo kretanje, šta jede, druži li se sa ostalim medvedima i slično. Za godinu danu će se saznati više o tajnom životu gorskog cara.

Prema narodnom verovanju medvedi na Sretenje određuju kakvo će nas vreme čekati u narednom periodu. Prema medvedima narod je nekada određivao da li će se zima nastaviti ili će doći proleće.

Ako medved ugleda svoju senku, to će ga uplašiti i naterati da se vrati u svoju jazbinu što znači da nas očekuje još šest nedelja zime. Međutim, ako nema senke i medved provede neko vreme napolju, to znači da nas očekuju lepi dani. Ako medved i dalje spava zima će se produžiti.

Autor: LZS

Leave a Comment