Matija Bećković dobitnik Povelje “Pesničke vatre Zlatiborske”

Poželevši svima dobrodošlicu na osme “Pesničke vatre zlatiborske“, predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović naglasio je da su ovogodišnje posvećene obeležavanju 200 godina od rođenja jednog od najvećih ruskih pisaca Dostojevskog.

– Odlučeno je da se ovogodišnja Povelja dodeli danas najvećem, najglasnijem i najznačajnijem pesniku u Srbiji – Matiji Bećkoviću. Neizmerno smo mu zahvalni što je odlučio da prihvati ovo priznanje u jednoj maloj sredini koja se uhvatila u koštac sa jednim velikim i odgovornim poslom, da stvara projekte u kulturi. Poznato je da danas zbog nedostatka novca svi beže od ulaganja u kulturu, posmatrajući to kao trošak. Po osmi put organizujemo ovu manifestaciju sa našim dragim prijateljem Jovanom Markovićem, koji nam pomaže da uvek obezbedimo ovako važne laureate, kao što je ove godine Matija Bećković, koji je i dobitnik još jednog značajnog priznanja opštine Čajetina, povelje Zlatiborski vidovdanski vitez – naglasio je Stamatović.

Posebnu pažnju publike tokom ove poetske večeri privuklo je pripovedanje laureata, Matije Bećkovića. On je kao nosilac Povelje “Pesničkih Vatri zlatiborskih” u 19 časova upalio veliku vatru na Šumatnom brdu kod Spomenika.

Zahvaljujući se na priznanju, Bećković je podsetio da je “veliki engleski pesnik Blejk je rekao da gde se sreću ljudi i planine tu nastaju velika dela”.

– Posebno ovde na Zlatiboru gde je po prvi put u Srbiji obeleženo 200 godina od rođenja Dostojevskog, svetski poznatog, a na Zlatiboru proslavljenog genija za koga se mislilo da je došao sa neke druge planete – rekao je Bećković.

Bećković je dodao da je „Dostojevski bio veliki prijatelj Srbije, koji je smatrao da je potrebno da Rusija pomaže Srbiju bez obzira što mora znati da joj Srbija nikada neće biti zahvalna. To možemo čuti i ovih dana, i te reči kao da su pisane juče, a ne pre čitavih jedan i po vek”.

Program u Кulturnom centru Zlatibor počeo je scenom iz jednog od najznačajnijih pozorišnih ostvarenja, predstavom “Idiot”. Monolog je izvela glumica Ivana Žigon, koja je u Moskvi dobila nagradu za najbolju žensku ulogu u pomenutoj predstavi. Svi posetioci ovogodišnjih „Pesničkih vatri zlatiborskih“ su imali priliku da čuju i njeno maestralno izvođenje pesme „Кosovo polje“, čije je stihove sročio Matija Bećković.

U programu su učestvovali i gosti sa Beogradskih međunarodnih susreta književnika koji su uvek prisutni na „Pesničkim vatrama zlatiborskim“. Ove godine su se predstavili sa svojim pesmama u slavu 200 godina od rođenja Dostojevskog i u čast Matije Bećkovića. Govorili su  Goran Vračar, pesnik iz Istočnog Sarajeva, Radenko Popović, pesnik iz Crne Gore, kao i Mirjana Ranković Luković, naša zavičajna pesnikinja. Potom su Divna Marić, prvakinja drame užičkog pozorišta, i Slobodan Ljubičić, prvak drame užičkog pozorišta, govorili delove jedne od naših najlepših ljubavnih pesama, koju je napisao Matija Bećković za svoju ljubljenu Veru Pavladoljsku.

Izvor: Opština Čajetina, Foto: Nikić

Leave a Comment