MATIĆ: Program za subvencije i dotacije za projekte u turizmu ubrzaće reformu turističkog sektora u postpandemijskom periodu

Vlada Srbije je usvojila Program rasporeda i korišćenja subvencija, transfera i dotacija namenjenih za projekte razvoja turizma u 2021. godini. Ministarka Tatjana Matić je ocenila da je takav program značajan za oporavak i dalji razvoj turističkih centara u Srbiji.

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, saopštilo je da je ministarka Matić istakla da su ulaganja u infrastrukturu, promociju i edukacije ključni, ne samo za oporavak, već i za ubrzanu reformu turističkog sektora u postpandemijskom periodu.

– Jedan od osnovnih ciljeva Programa su promocija i unapređenje kvaliteta turističkih proizvoda, turističkih destinacija, kao i unapređenje receptivno turističko-ugostiteljske ponude. Ciljevi su i uspostavljanje regionalne ravnoteže turističkog prometa i sistema praćenja ostvarenih rezultata u turizmu, uspostavljanje sistema podsticaja za ‘green field’ investicije, uspostavljanje sistema za razvoj i održivost autentičnih turističkih destinacija putem integracije turizma u lokalnim zajednicama – rekla je Matić.

Prema njenim rečima, svakako su u fokusu razvoj infrastrukture, zaštita životne sredine i kulturno-istorijskog nasleđa u turističkim prostorima, odnosno lokalni i regionalni rast konkurentnosti i kvaliteta u turizmu.

Programom su predviđeni podsticaji za izgradnju infrastrukture i suprastrukture u turističkim destinacijama u iznosu od 600 miliona i 500 hiljada dinara, a za projekte promocije, edukacije i treninga u turizmu, u iznosu od 105 miliona dinara.

Pravo na korišćenje bespovratnih sredstava imaju destinacijske menadžment organizacije, privredna društva i druge organizacije i institucije čiji su osnivači Vlada, AP Vojvodina ili jedinica lokalne samouprave, a koja nisu indirektni korisnici budžeta, dok za projekte promocije, treninga i edukacije u turizmu pored navedenih, pravo ostvaruju i nevladine organizacije i neprofitne institucije za razvoj turizma.

Autor LZS

Leave a Comment