Lovočuvar NP Tara i turisti spasili srndaća

Žarko Đurić, lovočuvar u NP Tara, Dragan Lazić iz Užica i četiri mlada para iz Beograda i Novog Sada danas kasno popodne, spasili su mladog srndaća iz dubokog, starog i praznog bazena.

Mladići i devojke, koji su odseli u zaseoku Sekulić na Tari, tokom šetnje obalom jezera, naišli su na duboke bazene. U jednom su videli srndaća.

– Odmah su pozvali lovočuvara i došli su do moje vikendice, i ispričali da su videli mladog srndaća u bazenu – kaže Dragan Lazić, čija je vikendica udaljena tridesetak metara iznad jezera i bazena.

Mladi parovi i Dragan su sačekali lovočuvara Žarka Đurića i odmah pristupili akciji spašavanja.

– Lovočuvar je došao veoma brzo, za oko 15 minuta. Odmah smo našli merdevine, konpac, ćebe… Sišao je niz merdevine u bazen dubine oko pet do šest metara. Na dnu je bilo ponajviše granja. Kada je rendžer sišao srndać se uplašio, pa je počeo da skače. Ipak ga je Žarko uhvatio, a onda su još dva mladića sišla niz merdevine i lančano dodavali srndaća. Srndać je smešten u obližnju štalu da se malo oporavi, a onda pušten. Vidi se da je mlad, tek počeli roščići da mu rastu – dodao je Dragan Lazić.

Na tom mestu postoje tri velika prazna bazena, koji su koristili za potrebe hidroelektrane kada je pravljeno reverzibilno jezero u Zaovinama.

Autor LZS

Leave a Comment