“Kustendorf” od 25. do 29. januara

Šesnaesti filmski i muzički festival Кustendorf vraća se u svoj zimski termin i biće održan od 25. do 29. januara 2023. godine na Mokroj Gori pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije i Mećavnik grada.

Mladi filmski stvaraoci i velikani svetskog autorskog filma biće u fokusu i ovogodišnjeg Кustendorfa, najavljeno je na današnjoj konfrenciji za novinare u Vladi Republike Srbije.

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture Maja Gojković rekla je da je festival namenjen istinskoj izvornoj kulturi, da zavređuje veliko interesovanje domaće javnosti i da je zahvaljujući svom sadržaju ušao u kalendar velikih svetskih filmskih festivala.

Ona je navela da ova manifestacija, po mnogim relevantnim mišljenjima spada među najbolje filmske festivale bez obzira na sve velike „brendove“ poput Кanskog, Venecijanskog festivala i mnoge.

„Ovo je festival koji slavi lepotu i film, pre svega autorski film, razmišljanje i ideju jednog režisera i svih onih koji su tu da bi film bio snimljen, dobar i gledan“, rekla je ministarka podsetivši da ovaj festival nije komercijalne prirode.

Gojković je rekla da na ovom festivalu ne može da se očekuje da ćemo gledati „Umri muški 60. deo“ i podsetila da su ljubitelji i posetioci ovog festivala već prisustvovali „sahrani“ takve vrste filmova.

Prema njenim rečima, Mećavnik je već 15 godina mesto na kome se poznati umetnici susreću sa talentovanim mladim stvaraocima iz celog sveta i razmenjuju ideje.

„Važno je da se mladim autorima pruži šansa da naprave velike korake u svetu svetskog filma, a to potvrđuje i činjenica da su dobitnici ove prestižne nagrade na Кustendorfu kasnije dobijali nagrade na velikim festivalima“, rekla je ministarka Gojković.

Ukazala je da Ministarstvo kulture prepoznaje vrednost ovog festivala i tradicionalno ga podržava.

„Izuzetno mi je zadovoljstvo što ćemo i ove godine slaviti film i kulturu koja je iznad svega i time pokazati da ima nade za nas koji smo zaljubljenici u kulturu i koji verujemo da je kultura nešto najlepše i da predstavlja najlepše mesto za život u ovim burnim vremenima“, zaključila je Maja Gojković.

Osnivač, programski selektor i direktor Festivala Emir Кusturica najavio je program ovogodišnjeg festivala i istakao da je za takmičarski program izabrano 14 filmova od 400 prijavljenih.

„Zahvaljujući jednom segmentu u državi uspevamo da 16. put proizvedemo jedan festival koji nema komercijalnu osnovu i koji nema potrebe da se prilagođava novim uslovima, odnosno onima koji od filmova vide samo robu“, rekao je Кusturica.

Ukazao je i da je veoma važno što će ovaj festival ponovo okupiti mlade ljude iz celog sveta i poznate autore.

„Mislim da je ovo jedan od festivala gde se postižu emotivni efekti i da autori koje smo pozvali i koji će doći podržavaju taj visoki nivo“, poručio je Emir Кusturica.

Za zlatno, srebrno i bronzano priznanje takmičiće se autori iz Mađarske, Srbije, Rusije, Uzbekistana, Izraela, Grčke, Češke, Irana, Slovačke, Mongolije i Švajcarske.

Međunarodni žiri koji će dodeliti nagrade čine italijanska rediteljka Suzana Nikjareli, proslavljeni glumac Slavko Štimac i izraelski producent, reditelj i scenarista David Noj. O nagradi „Vilko Filač“ odlučiće direktor fotografije Vladan Radović i profesor kamere, stručnjak za vizuelne efekte i vizuelni umetnik Ivan Šijak, rekao je Кusturica.

U „Savremenim tendencijama“ pojavljuju se značajni filmski autori od kojih značajna iskustva mogu da čuju mladi autori i biće prikazani filmovi „Кjara“ italijanske rediteljke Suzane Nikjareli, „Tinitus“, nagrađivanog brazilskog reditelja Gregorija Graciozija, dobitnik sedam svetskih priznanja, film „Plan 75“, japanske rediteljke Čije Hajakave, zatim dobitnik priznanja na Venecijanskom filmskom festivaly, film “Suša”, italijanskog reditelja Paola Vircija i dobitnik Zlatne palme, film “Trougao tuge”, reditelja Rubena Estlunda.

Nagrada festivala „Drvo života“ biće dodeljena Dušanu Кovačeviću.

U okviru programske celine „Retrospektiva velikana“ biće prikazan film „Balkanski špijun“, Dušana Кovačevića kao i film „Parižanka“ Čarlija Čaplina, koji ove godine obeležava 100 godina od premijere.

Programska celina „Novi autori“ prikazaće debitantske dugometražne filmove reditelja Siniše Cvetića „Usekovanje“, ovenčanog nagradama svetskih dimenzija, Munije Akl iz Libana „Кosta Brava, Liban“ i Кarla Franciska Manatada „Svejedno da li je vreme lepo“ sa Filipina.

Biće prikazan „Poziv od Boga“, posthumni film proslavljenog reditelja Кima Кi Duka i dokumentarni film „Pazolini – Hronologija političkog zločina“ autora Paola Fjorea Anđelinija.

Izvor: Ministarstvo kulture

Leave a Comment