Kulturni centar udahnuo nove vrednosti Zlatiboru

Zlatibor, najposećenija planina Srbije, uvek se prepoznavao po blagotvornoj prirodi, mnogobrojnim atrakcijama, vrhunskim smeštajnim kapacitetima, sportskim terenima, poznatim restoranima… A poslednjih godina, s obzirom na sve učestalija dešavanja u kulturi, prednjači među turističkim centrima po raznovrsnim izložbama, koncertima, festivalima, pozorišnim predstavama, filmskim projekcijama, predavanjima i drugim kulturnim događajima. U prvom redu zahvaljujući novom multifunkcionalnom zdanju Kulturnog centra Zlatibor, kao i dobroj organizaciji tih programa i sadržaja.

Kulturni centar, čija je gradnja započela 2016. i završena u leto 2019. godine, bio je realna potreba ”zlatne planine”. Ovde je pre njega postojao problem organizacije manifestacija i kulturnih dešavanja u jesenjim i zimskim mesecima, usled nedostatka adekvatnog prostora.

Izgradnjom savremenog multifunkcionalnog objekta Kulturnog centra opština Čajetina, Turistička organizacija Zlatibor i Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija zajedničkim snagama su upotpunili turističku ponudu Zlatibora i doprineli razvoju kulture u ovom sve posećenijem planinskom centru.

Ovaj objekat je izgrađen po najsavremenijim standardima. Raspolaže nizom sala i sadržaja potrebnih turističkoj destinaciji Zlatibor: dvoranom za pozorišne predstave i bioskopske projekcije kapaciteta 300 mesta, modernom galerijom, bibliotekom, konferencijskim salama, medija centrom, kancelarijama za administraciju i drugim prostorima. U okviru zdanja nalaze se i smeštajni kapaciteti. Ubrzo nakon što je zaživeo, Kulturni centar Zlatibor postao je dom mnogobrojnim izložbama, umetničkim kolonijama, festivalima, bioskopskim projekcijama, pozorišnim predstavama i drugim manifestacijama. To je već mesto redovnog održavanja „Međunarodnog festivala sportskog filma“, ”Pesničkih vatri zlatiborskih”, „Festivala folklora veterana“ i drugih zlatiborskih događaja sa višegodišnjom tradicijom. U novootvorenom pozorištu Kulturnog centra ugostili smo mnoga poznata glumačka imena. Scena je zaživela zahvaljujući popularnim predstavama ”Neka bude šta bude”, ”Kerovi”, ”Cimet i vanila”, ”Frenki i DŽoni”, ”E moj Todore”, ”Plastika”… Tom prilikom publika je uživala u vrhunskoj glumi Slobode Mićalović, Srđana Timarova, Aleksandra Srećkovića Kubure, Nele Mihailović, Suzane Petričević i drugih aktera. U raznovrsnom repertoaru predstava, punih emocija, podjednako su uživali gledaoci svih uzrasta, a ispunjena pozorišna dvorana pravi je dokaz da je ovakav prostor za održavanje kulturnih događaja zaista bio neophodan Zlatiboru. Pored pozorišta, posetioci Kulturnog centra uživali su i u bioskopskim projekcijama koje su takođe naišle na veliko interesovanje i pozitivne reakcije.

Kulturni centar predstavlja nezaobilazno mesto u upoznavanju Zlatibora, s obzirom na atraktivnu lokaciju, kod samog turističkog centra. Aktivan i dinamičan rad Kulturnog centra Zlatibor povezuje najposećeniju srpsku planinu sa mnogim tačkama na kulturnoj mapi sveta. Kulturni sadržaji ovde neće izostati ni tokom narednih zimskih meseci, planiran je kontinuitet u održavanju programa. Organizovaće se zanimljive pozorišne predstave i bioskopske projekcije, a svim zainteresovanim posetiocima biće dostupna i galerija ovog centra. Informacije o tim dešavanjima blagovremeno se objavljuju na zvaničnom sajtu Turističke organizacije Zlatibor, kao i na instagram profilu Kulturnog centra (@kc_zlatibor).

Izvor: TO Zlatibor

Leave a Comment