Kroz manifestaciju Kikini dani živi sećanje na Tijanu Petrović Kiku

Manifestacija Kikini dani, koja neguje sećanje na aktivistkinju i borca za prava osoba sa invaliditetom Tijanu Petrović, održana je u Narodnom pozorištu Užice. Svečano uz bogat kulturni i muzički program i prisustvo velikog broja publike još jednom je pokazano da svi mogu toliko toga i da smo svi jednaki.

Nagrada za najbolji televizijski prilog i priznanje sveukupni pobednik i dobitnik nagrade Cvet jednakosti, pripala je novinarki TV5 Jani Nikolić, dok je nagrada za najbolji novinarski tekst u kategoriji internet medija pripala Mariji Milanović iz Niša.

Novinarka Jana Nikolić je prisutnima u Narodnom pozorištu Užice rekla da je ovo njena prva nagrada na početku karijere i da joj je drago što je došla iz oblasti o kojoj se malo priča i malo zna.

–Nadam se da sam bar malo podigla svest koliko je bitno znati sa kojim problemima se sureću osobe sa invaliditetom i kako ih rešiti. U 21. veku ljudi i dalje ne znaju da su osobe sa invaliditetom i dalje jednake kao i mi i da svi imamo jednaka prava. Tokom rada na emisijama o osobama sa invaliditetom naučila sam od tih osoba kako se u životu treba boriti za bolje sutra – rekla je Nikolić

Marija Milanović iako po struci nije novinar na konkurs je poslala tekst koji zadovoljava sve karakteristike novinarskog izražavanja i žiri sastavljen od prethodnih dobitnika Cveta jednakosti je odlučio da ovaj rad treba da bude nagrađen.

–Kada sam upisivala fakultet imala sam dilemu da li da to bude psihologija, novinarstvo ili sprski jezik. Danas sam sve to spojila, završila sam psihologiju, komunikologiju, a povremeno se honorarno bavim novinarstvom. Zahvaljujem se kvalitetnim novinarima sa kojima sam imala priliku kroz različite kurseve i edukacije da učim. Hvala njima, mojoj porodici i Milesi Milinković iz Užica koja me je posebno ohrabrila da se prijavim na ovaj konkurs – navela je Milanović dobitnik cveta jednakosti u u oblasti internet medija.

Dobitnik specijalnog priznanja Cvet jednakosti je dr Aleksandar Ristić.

Predsednik Udruženja distrofičara Zlatiborskog okruga Predrag Bakić je u svom obraćanju naveo da je bilo zadovoljstvo sarađivati, raditi na idejama, a i potom na njihovom ostvarivanju, a nadasve družiti se sa Tijanom.

–Isto toliko je bitno znati da Tijanine vizije, njena energija, radna etika, ideal o ravnopravnom učešću osoba sa invaliditetom  u svim segmentima društvenog života i dalje kroz ovu manifestaciju žive i kroz naš rad. Svaki dan nas motivišući na isti način kao što je to Kika radila, odgovorno, savesno, nenametljivo – rekao je Bakić.

Član gradskog veća za socijalnu politiku Slobodan Grbić se u ime Grada Užica zahvalio na pozivu i da mu je drago što se 10. jubilarna manifestacija Kikini dani održava na ovaj način u prepunoj sali Narodnog pozorišta.

–Zahvaljujem se članovima Udruženja i porodici što gaje sećanje na Tijanu, što prosto ne dozvoljavaju da sve ono što je uradila za ovaj grad, pri tom ne mislim samo na osobe sa invaliditetom, ne padne u zaborav. Ne sumnjam će ova manifestacija trajati još dugo godina. Nadam se da će nadživeti mnoge od nas, zato što to Tijana zaslužuje – rekao je Grbić.

Nagrade su pripale i najboljima u okviru literarnog konkukrsa za srednjoškolce. Gde je žiri odlučio da pohvalnica pripadne Bojani Bukvić učenici Medicinske škole, treće mesto je osvojio Bojan Bukvić, a drugo Nihad Rovčanin učenici Medicinske škole, dok je prvo mesto osvojila Ana Nikolić učenica Užičke gimnazije.

U okviru likovnog konkursa, gde su osnovci kreativno pokazali svoje viđenje i razmišljanje o položaju osoba sa invaliditetom u društvu, žiri je odlučio da treće mesto dele dva učenika Pavle Stefanović i Lazar Nikolić iz OŠ Aleksa Dejović. Drugo mesto je pripalo Magdaleni Aleksandrić iz OŠ Slobodan Sekulić, a prvo mesto je osvojila Neda Kostić iz OŠ Bogosav Janković Kremna.

Na ovogodišnjoj manifestaciji publici su se predstavili članovi Dnevnog boravka Osnovne škole za obrazovanje učenika sa smetnjama u razvoju Miodrag V. Matić, članovi sekcije Anđeli Kulturno umetničkog društva Sevojno, pantomimičari Saveza gluvih i nagluvih Užice, a veliki aplauz dobili su i mališani iz Predškolske ustanove Užice. Program je bio protkan poezijom Dragane Dučić, Ivane Žunić, Marije Karadarević, Čedomira Cicovića, Tatjane Debeljački, Borisa Kojadinovića i Milese Milinković koju su čitali članovi teatra Inat. Na kraju programa nastupio je pop hor GLAS.

Izvor. Radio Luna

Leave a Comment