Kreće nova era zlatiborskog turizma

Na istoriju dugu 130 godina od početka turizma na Zlatiboru, Zlatiborci sa ponosom ističu sve što su u tom smeru postigli. Tim povodom je održana svečana akademija, kojoj su pored zvaničnika opštine Čajetine prisustvovali ministar Tomislav Momirovič, direktorka TO Srbije Marija Labović i drugi brojni gosti.

Igrokazom se podsetilo na istoriju turizma na Zlatiboru, koja je utemeljena na pravoslavni praznik Preobraženja, davne 1893.godine, kada je mladi kralj Aleksandar Obrenović došao u posetu užičkom okrugu. Već sledećeg dana, 20. avgusta, bio je predviđen poljski ručak za vladara u najlepšem delu okruga, na Zlatiboru. Кralj je s narodom ručao na poljani pored izvora Кulaševac, pod paviljonom namenski podignutom za kraljev doček, a zatim se s domaćinima i u kolo uhvatio. Toga dana vladar je dao Zlatiborcima odobrenje da se u ovim lepotama bave turizmom, a kao uspomenu na ovaj dolazak sagradio je česmu o svom trošku. Oko nje je vremenom nastalo turističko mesto nazvano Кraljeva voda. Ta česma i danas stoji gde i pre 130 godina, u samom srcu Zlatibora, svedočeći o dugoj istoriji razvoja turizma.

Milan Stamatović, predsednik opštine Čajetina, Predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović da svake godine beleže rast broja gostiju.

– Dugo i čvrsto držimo lidersko zvanje najposećenije planine Srbije, s tim što nam je ambicija da zauzmemo i značajno mesto na svetskoj turističkoj mapi. Zato smo već uveliko odmakli u pripremi infrastrukturnih projekata za novi centar Zlatibora, za “Zlatni grad” pored Ribničkog jezera, sa rezidencijalnim objektima i drugim luksuznim i rekreativnim sadržajima. Uporedo smo krenuli sa tehničkim pripremama za izgradnju modernih golf terena, a u planu je i gradnja auto-motodroma koji će tokom zimskih meseci služiti kao klizalište. Proširujemo mrežu biciklističkih i pešačkih staza, pritom pazeći da što je više moguće očuvamo biljni i životinjski svet po kome je Zlatibor odavno poznat – rekao je Stamatović.

On kaže da veliki jubilej obeležavaju sa sve više modernih sadržaja, hotela visoke kategorije i drugih smeštajnih objekata. Posebno je ponosan na gondolu.

– Za svega dve godine rada gondolom je prevezeno prvih pola miliona putnika! Ali na započetom ne stajemo, na budućnost mislimo. Novi razvojni poduhvati nam predstoje. Već smo duboko u projektima izgradnje dve nove trase gondole: od međustanice na Ribničkom jezeru do vrha Čigote i od vrha Tornika pored manastira Uvac sve do Pribojske Banje. Za njih smo nedavno od državnog vrha dobili potvrdu da će biti jedan od prioritetnih projekata razvoja turizma u Srbiji narednih godina – rekao je Stamatović i dodao da će opština Čajetina svoje kapacitete ulagati u poljoprivredu i proizvodnju zdrave hrane, jer turizam u kombinaciji sa tim postao je komparativna prednost Srbije.

Direktor TO Zlatibor Vladimir Živanović kaže da zadovoljstvo postignutim ne daje pravo da zastanu sa razvojem.

– Nove velike investicije su pred nama. Opština Čajetina u saradnji s državom Srbijom uveliko ih priprema. Doneće “zlatnoj planini” nove atraktivne i luksuzne sadržaje, dobar glas i ugled kod nas i u svetu, još veću posećenost. Кreće, uz te poduhvate, nova era zlatiborskog turizma – rekao je Vladimir Živanović, direktor TO Zlatibor.

Na tom ambicioznom putu gondola i vrh Tornik imaju važno mesto, čiji se početak radova očekuje početkom 2024. godine.

– Veoma značajna za turizam Zlatibora je i gradnja 25 novih fudbalskih terena duž trase gondola. Gradiće se fazno, a zemljište je tu ogromno, pa postoje mogućnosti da se vremenom prave i dodatni tereni. To je velika investicija opštine Čajetina u saradnji sa Vladom Srbije – dodao je direktor TO “Zlatibor”

O golf terenima kaže da će biti sa 18 rupa, za međunarodna takmičenja, a na tom mestu nastaće i golf akademija, golf škola, heliodrom, prostori za trening i prodaju opreme u ovom sportu.

On je još rekao da će se u novoj eri zlatiborskog turizma graditi Кongresni centar u srcu ”zlatne planine”. U tom cilju napraviće se multifunkcionalni objekat sa salom za kongrese od 2.000 mesta, kakvu malo ko u Srbiji ima (u Beogradu je ”Sava centar”), nizom pratećih sadržaja, sa salama za prijeme, večere, koktele, kao i smeštajni deo manjeg kapaciteta.

– Кongresni centar biće na usluzi svim zlatiborskim hotelijerima, a ideja nam je da apliciramo i za organizovanje većih skupova na nivou Evrope. To bi doprinelo većoj poseti inostranih gostiju i stvorilo mogućnost da Zlatibor postane evropski kongresni centar – kaže Živanović.

Na svečanoj akademiji dodeljena su priznanja zaslužnim za razvoj turizma, a dobitnici su: pesnici Ljubivoje Ršumović i Mihailo Ćupović, kao i slikar Božidar Kovačević, a specijalna nagrada je dodeljena Arsenu Đuriću.

Proslavu je uveličao koncert  Simfonijskog orchestra i hora, izvođenjem dela “Karmina burana”

Autor:LZS

Leave a Comment