Koncert Etno udruženja „Zavičaj“ i KUD-a „Folklor je više od igre“ na Kraljevom trgu

„Zlatiborsko kulturno leto“ nastavljeno je u duhu negovanja tradicije, pa su se publici na Kraljevom trgu 19. avgusta 2022. godine predstavili članovi Etno udruženja „Zavičaj“ iz Zlakuse i KUD-a „Folklor je više od igre“ iz Beograda.

Oba ansambla naizmenično su se smenjivala na sceni predstavljajući igre iz raznih krajeva Srbije.

KUD „Zavičaj“ izveo je koreografije: „Igre iz centralne Srbije“, „Igre iz užičkog i zlatiborskog kraja“, zatim je usledila šaljiva koreografija „Banatska humoreska“, potom „Igre iz boselegradskog krajišta“ i „Šopski blok“. KUD je osnovan 2005. godine u Zlakusi, selu poznatom po starom grnčarskom zanatu, koji se nalazi na „Uneskovoj listi nematerijalne kulturne baštine čovečanstva“. Udruženje je osnovano u „Terzića avliji“ i pored folklora bavi se ekologijom, seoskim turizmom, starim zanatima.

Organizator je raznih manifestacija, a članovi rade u više sekcija. Na bini na Kraljevom trgu predstavli su se delom omladinskog ansambla i muškom pevačkom grupom. Članovi „Zavičaja“ nastupali su širom Srbije i

sveta: u Južnoafričkoj Republici, Rusiji, Italiji,Francuskoj, Poljskoj, Turskoj, Grčkoj, Bugarskoj, Makedoniji, Sloveniji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini…

Gostujući ansambl ove večeri, KUD „Folklor je više od igre“ iz Beograda odigrao je koreografije: „Žal za mladost“, „Udade se Jagodo“, „Banat“, a posebnu pažnju publike privukla je koreografija iz Makedonije „Zašto si me majko rodila“. Ovaj beogradski ansambl jedinstven je po tome što ne izvodi izvorne koreografije, već stvara svoje, koje su nalik na male pozorišne predstave, poštujući tradiciju i običaje. Cilj je da zainteresuju publiku, da niko ne ostane ravnodušan dok posmatra nastup, da izazovu emociju, nekad je to osmeh, nekad suze a nekad i „žal za madost“. Sa radom je počeo u februaru 2021. godine. Broji blizu sto članova sa tendencijom rasta. Za kratko vreme održali su veliki broj koncerata, kako širom Srbije, Makedonije, Bosne i Hercegovine, pa sve do Nemačke, Mađarske i Poljske. Ove večeri predstavili su se delom omladinskog i dečijim ansamblom.

Sledeće događanje na programu „Zlatiborskog kulturnog leta“ biće već 20.avgusta 2022. godine, kada će na Kraljevom trgu na Zlatiboru nastupiti grupa „Beogradski sindikat“.

Izvor: TO Zlatibor

Leave a Comment