Književni festival „Na pola puta“ okupiće u Užicu pisce iz regiona od 23. do 26. aprila

Književni festival „Na pola puta“, koji će se održati u Užicu od 23. do 26. aprila, ugostiće pisce i druge stvaraoce iz regiona, koji će razgovarati o književnost sa gimnazijalcima i družiti se s njima, a uveče će javno čitati svoja dela.

Svečeno otvaranje osamnaestog izdanja Festivala je večeras u 19 časova u holu Narodnog pozorišta Užice, a pola sata kasnije na Velikoj sceni pozorišta gostovaće Reflektor teatar sa predstavom „Devojčice“, u režiji Milene Minje Bogavac, a ulaz je besplatan.

Tokom tri dana gosti Užica biće: Zoran Ferić (Zagreb), Damir Ovčina, Nikolina Todorović i Nenad Veličković iz Sarajeva, Zoran Đukanović (Amsterdam), Nikola Gelevski (Skoplje), Zoran Žmirić (Rijeka), Benjamin Bajramović (Zenica), Mirjana Drljević, Ana Petrović i Dejan Ilić iz Beograda.

Oni će držati predavanja u Užičkoj gimnaziji, gostovaće u Osnovnoj školi „Nada Matić“, a neki od njih prirediće radionice u Narodnoj biblioteci Užice.

Tokom redovnih časova književnosti u Užičkoj gimnaziji, Zoran Đukanović, esejista, kritičar i urednik koji živi u Amsterdamu, održaće predavanje „Šta je grafički roman, da li je to strip?“, a u Narodnoj biblioteci prirediće radionice „Kako se čita strip, belina na njemu i filmičnost?“ i „Od zemunskog detinjstva i čitanja na kiosku do amerilkh izdavača“.

Dejan Ilić, esejista i urednik izdavačke kuće Fabrika knjiga i časopisa Reč, razgovaraće sa gimnazijalcima o tome „Šta nam dođe zombi?“, pisac iz Rijeke Zoran Žmirić „Kako učiti pisanje“, a glumac i pisac Benjamin Bajramović iz Zenice, govoriće o angažovanoj književnosti.

Nikola Gelevski, književik iz Skoplja i direktor i glavni urednik izdavačke kuće Templum, ponudiće dilemu „Kakva nam književnost za decu treba“, Damir Ovčina o „Obaveznom i neobaveznom čitanju“, a Zoran Ferić o „Kulturi otkazivanja i književnosti“.

Nikolina Todorović , književna kritičarka i pesnikinja, svoje predavanje je nazvala „Je li teško biti star? O dramama Lejle Kalamujić“, dok će ilustratorka Ana Petrović otkrivati „Kako crtati emocije?“.

Književnica Mirjana Drljević govoriće o književnosti i holivudskom filmu, a tematski okviri pisca i univerzitetskog profesora Nenada Veličkovića su „Klikaktivizam. Feministričko nečitanje romana. Kako preživeti samoubistvo?“

Osim predavanja i radionica, pisci će, od 20 časova, javno čitati svoje tekstove na Maloj sceni NP Užice i razgovarati sa publikom.

Ružica Marjanović, profesorka književnosti u Užičkoj gimnaziji, koja je, uz Nenada Veličkovića, suosnivačica Festivala, kaže za Danas da će posle pauze, zbog pandemije, gosti biti srednjoškolci i njihove profesorke iz Rijeke, Zagreba, Sarajeva i Zrenjanina.

Ona objašnjava da je Festival ove godine okupio nekoliko strip stvaralaca, te da se desilo i to da će se paralelno sa tim Festivalom u gradu održavati i Užički strip susreti.

– Troje naših gostiju se bave stripom kao teoretičari, crtači i izdavači. Radionice će prirediti Zorana Đukanovića, ugostićemo Anu Petrović, koja je dobitnca ovogodišnje nagrade „Duško Radović“ za ilustraciju, kao i Nikolu Gelevskog, dečjeg pesnika i izdavača stripova – kaže naša sagovornica.

Festival, koji je prepoznatljiv po opuštenoj atmosferi i velikom broju gimnazijaaca koji učestvuju u njegovoj pripremi, kao i po temama koje pokreće, a kojih nema u školskoj lektiri, organzuju Užička književna republika, Užička gimnazija, u saradnji sa Narodnim pozorištem i Narodnom bibliotekom, a očekuje se i podrška Ministarstva kulture Srbije.

Grupa sa Nenadom Veličkovićem iz Sarajeva, objašnjava Ružica Marjanović, osmislila je zanimljivu igru, po modelu kviza sa pitanjima iz književnosti i nauke, pa će se organizovati i takmičenje tokom dve polufinalne večeri, a najuspešnjiji će ući u finale.

Autor: LZS

Leave a Comment