Kanadski ambasador oduševljen Starom sokolovom

Ambasador Kanade Džajls Norman i trgovinski ataše Filip Petrović u okviru obilaska Zapadne Srbije posetili su selo Kostojevići kod Bajine Bašte i u njemu destileriju koja proizvodi sada već svetski poznatu Sokolovu rakiju. Domaćin Ivan Bogdanović, koji je proizvodnju rakije i destileriju RB Global nasledio i unapredio od svog oca Rada, kaže da je ambasador bio jako iznenađen i fasciniran rakijom i načinom kako se proizvodi Sokolova rakija.

– Gospodin Norman je imao želju da se upozna sa načinom proizvodnje naše rakije, jer mi već 20 godina izvozimo za Kanadu i Ameriku. U stvari, malo više od 70 posto naše proizvodnje izvozimo. I kada je video kako pravimo rakiju bio je iznenađen i fasciniran kvalitetom. Čak nam je dao neke ideje vezano za tržište – kaže Ivan Bogdanović.

Prva personalizovana boca destilata starog 12 godina Stare sokolove na tržište je izašla 1995. godine.

– Od tada kontinuirano pratimo najnovija tehnološka dostignuća. Oslanjajući se na porodični recept iz 1897. godine, koji se prenosi već osam generacija porodice Bogdanović, stekli smo veliki ugled i status. Godšinji kapacitet je 200.000 litara i proizvodimo preko 20 različitih proizvoda – kaže Ivan.

Tokom svoje posete, ambasador Norman i trgovinski ataše Petrović imali su priliku da uđu u srce Stare Sokolove, muzej koji svedoče o njenom bogatom nasleđu. Susret sa najstarijim destilatima iz porodične rezerve bio je pravo putovanje kroz vreme, istražujući tajne i veštine koje su se prenosile generacijama.

– Stara Sokolova ujedno doprinosi promociji srpske kulture i tradicije u globalnim razmerama. Ova poseta kanadskog ambasadora i trgovinskog atašea predstavlja još jedan korak ka jačanju diplomatskih i poslovnih veza između Kanade i Srbije, kao i potvrdu kvaliteta i ugleda Stare Sokolove na međunarodnom tržištu – zaključio je Ivan Bogadnović.

Autor: LZS

 

Leave a Comment