Izložba slika Milene Šotre u Starom selu Sirogojno

U Dvorani Muzeja na otvorenom Staro selo Sirogojno u četvrtak, 16. maja u 13 časova biće otvorena izložba slika Milene Šotre iz umetničke zbirke Javne ustanove Gradski muzej Mirko Komnenović i galerije Josip Bepo Benković iz Herceg Novog, a u okviru nastavka saradnje ove dve ustanove.

Milenu Šotru zovu prvom hercegovačkom slikarkom. Rođena je 1909. godine u selu Pješivac kod Stoca. Slikarstvo je završila u Beogradu kod Petra Dobrovića. Pohađala je časove slikanja kod Andrea Lota u Parizu i slikarsku školu Aleksandra Arhipenka u SAD.
Studijski je boravila u Francuskoj, Engleskoj, Sovjetskom savezu, Grčkoj, Belgiji, Italiji, Turskoj, Libiji, Švajcarskoj, Kanadi, Austriji, Švedskoj i Španiji. Samostalno je izlagala u Somersetu, Beogradu, Herceg Novom, Titogradu, Mostaru, Trebinju, Osijeku, Vukovaru, Stocu, Svetom Stefanu, Budvi i Ljubljani.

Iz njenog slikarskog opusa izdvajaju se portreti i slikarski putopisi sa brojnih putovanja. Slikarstvo joj je blisko delima ekspresivnog modernizma. Osim slikarstvom Milena Šotra se bavila i primenjenom umetnošću, najviše kostimografijom i grafičkim dizajnom. Veoma je zapažen njen rad i na području žurnalistike, publicistike.

Izvor: Staro selo Sirogojno

Leave a Comment