Izložba povodom oslobođenja od Turaka

U sklopu obeležavanja godišnjice predaje gradova Užica, Ljubovije, Šapca, Beograda, Smedereva i Kladova 1867. godine i oslobođenja Srbije od Turaka u Gradskom kulturnom centru otvorena je izložba radova učenika osnovnih i srednjih škola sa konkursa – Knez Mihailo i oslobođenje Užica.

Tim povodom prisutne je pozdravila predsednica Udruženja potomaka ratnika 1804.-1918. Major Kosta Todorović Vesna Lučić koja navela da je povod za današnje okupljanje proslava oslobođenja naših šest gradova u kojima su još bile turske posade nakon hatišerifa iz 1830. godine kada je Srbija dobila autonomiju.

Tog 19. aprila 1867. godine knez Mihailo Obrenović je dobio ključeve naših gradova posle petogodišnje diplomatske borbe. Od početka I Srpskog ustanka 1804. godine do Berlinskog kongresa 1878. godine kad smo konačno dobili nezavinost prošle su 74 godine. Trebale su 74 godine da se bar deo Srbije potpuno osamostali od turske vlasti, zamislite da su Karađorđe i njegovi ustanici znali da će nam toliko trebati da se oslobodimo, pa da li bi iko ušao u ustanak. Šta je suštinski važno, ne toliko koliko će nam vremena trebati da ostvarimo cilj, već za šta se mi borimo. Ako su to one prave hrišćanske vrednosti borba za slobodu, pravdu i istinu vreme je nebitno, a cilj će biti ostvaren, rekla je Lučić i dodala:

Vremena za Srbiju i Srbe pogotovo one na rubovima srpstva na Kosovu i Metohiju, severnoj Makedoniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i da ne govorimo za Srbe u rasejanju nikada nisu bila laka, ali kao što reče Dragoš Kalajić ne može svako da bude Srbin, Srbin se ne postaje činom rođenja već na ispitu vrlina, na vetrometini svetskih puteva, politike, vojske, religije Srbi su izabrani narod. Zato se mi danas okupljamo da odamo počast onima koji su za rad odbrane suštinskih vanvremenskih vrlina branili i odbranili Srbiju i Srbe. Mlađi i stariji koji živimo u slobodi tu smo da razmislimo da li umemo da je čuvamo, da li je sanjamo i volimo kao naši slavni preci koji su je za nas izborili. To je amanet, to je obaveza, to je svetinja i budimo je dostojni, poručila je Lučić.

Predsednica Društva istoričara Užice Snežana Nedeljković zahvalila se đacima na učešću na konkursu – Knez Mihailo i oslobođenje Užica i navela da je konkurs bio prilika da mlade uključe u kulturu sećanja i da pojasne koliko je to važno za njihov dalji životni put.

Radovi koji su pristigli su uglavnom likovni. Jedan rad je stigao u obliku keramike i to je jedini rad koji je odgovorio na temu oslobađanje gradova, svi ostali su uglavnom vezani za lik kneza Mihaila. Mi smo prošle godine obeležili 200 godina od njegovog rođenja i taj spoj vladara ličnosti i događaja rezultirao je ovim divnim radovima koje možete videti na izložbi, rekla je Nedeljković.

Žiri u sastavu master grafike likovnih umetnosti Goran Marković i Nada Cvetić i Olivera Šuljagić, diplomirani nastavnik likovne kulture odlučio je da prva nagrada pripadne učenici trećeg razreda Umetničke škole Sofiji Stanojević (mentor profesor Jelena Guskić), takođe učenica trećeg razreda Umetničke škole Anđela Korać (mentor profesor Jelena Guskić) osvojila je drugu nagradu, dok je treća pripala Petru Kovačeviću (mentor profesor Jelena Guskić) učeniku prvog razreda Umetničke škole.

Pohvaljeni radovi su učenika trećeg razreda Umetničke škole Dunje Pavlović (mentor Dejan Bogdanović), Milice Nedović (mentor Dejan Bogdanović) i učenice četvrtog razreda Anastasije Đedović (mentor Dejan Bogdanović).

Žiri je odlučio da nagrada u kategoriji osnovnih škola pripadne Jovani Laptašević učenici sedmog razreda iz Osnovne škole Dimitrije Tucović iz Čajetine.

Dramski program O knezu Mihailu priredili su đaci Osnovne škole Dimitrije Tucović iz Čajetine.

Izvor: Radio Luna

Leave a Comment