Izložba posvećena kraljevskim vazduhoplovcima užičkog kraja

Na Gradskom trgu u Užicu u toku je izložba “Kraljevski vazduhoplovci, Užički vojni okrug 1912 – 1945” u organizaciji Istorijskog arhiva Užice i Vojnog arhiva iz Beograda. Autor izložbe Aleksandar M. Ognjenović, publicista iz Beograda, na 31 panou je predstavio 47 ličnosti.

– Na izložbi su predstavljene ličnosti vazduhoplovstva užičkog kraja u vreme Kraljevine Srbije (1912 – 1918) i Kraljevine Jugoslavije (1918 – 1945). Tu su zastupljeni avijatičari i svi drugi ljudi u svim vazduhoplovnim granama, službama i na mnogobrojnim družnostima. Ima avijatičara koji su učestvovali sa saveznicima u završnim operacijama Drugog svetskog rata – rekao je Željko Marković, direktor Istorijskog arhiva Užice.

Na panoima su između ostalog prikazane biografije Miljka Vračarića, jedinog Srbina, nosioca savezničkog odlikovanja Vazduhoplovni krst za posebne letačke zasluge, zatim Radomir Kljajić kome je maršal Mongomeri lično uručio Zlatni pehar za saveznički ratni napor, Miloje Milekić koji je bio prvi školovani avio-mehaničar u Kraljevini Srbiji i drugi.

– Auto izložbe priprema i knjigu o kraljevskom vazduhoplovstvu, u kojoj će biti opisane oko sto ličnosti koji su bili u vazduhoplovstvu u tom periodu – dodao je Marković.

Izložba će trajati do 19. maja.

Autor: LZS

Leave a Comment