IZLOŽBA: Neraskideve veze Užica i Sarajeva

U prisustvu zamenika gradonačelnika Istočnog Sarajeva Slobodana Amovića, direktorke Arhiva BiH Danijele Mrde i dekana Filozofskog fakulteta iz Srajeva prof. dr Draga Mastilovića u Istorijskom arhivu Užice otvorena je izložba „Užice i Srajevo –  istorija neraskidivih veza”.

Istorijski periodi postavke obuhvataju Austro-Ugarsku monarhiju, Кraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca kao i Кraljevinu Jugoslaviju do njenog sloma i prvih dana nacističke okupacije. Predstavljeni dokumenti poput proglasa i proklamacija ili dokumenti vezani za Sarajevski atentat predstavljaju događaje koji su na prvi pogled vezani isključivo za Bosnu i Hercegovinu. Izložba je podeljena na nekoliko celina (migracije, saobraćaj, školstvo, zdravstvo, kulturna društva) kroz koje je moguće pratiti razvoj Užica i okoline kao i uticaj Sarajeva iz kojeg su često službenim putem stizali doktori, inženjeri, učitelji, raspoređivani po odluci banske uprave.

Zamenik gradonačelnika Dragoljub Stojadinović da Sarajevo i Užice kroz vekove plete neraskidive mreže bliskosti i saradnje.

– Činjenice nepobitno pokazuju da nam je istorija u velikoj meri zajednička i da opstanak dugujemo, između ostalog, i uzajamnoj podršci i razumevanju naših naroda. Uveren sam da ćemo kroz ovu postavku koja želi da nam ispriča priču o istinskom prijateljstvu naših gradova, napraviti značajan korak u izgradnji novih mostova saradnje i da ćemo se ubuduće i češće sretati, naglašavajući sve ono pozitivno i dobro što nas je neraskidivo povezalo za sva vremena – rekao je Stojadinović na otvaranju izložbe.

Danijela Mrda, direktorka Arhiva BiH i autorka, ovom izložbom priča o istinskom prijateljstvu i podršci ova dva grada ili bolje rečeno ove dve zemlje, a izloženi dokumenti su samo materijalizovani svedoci o zajedničkoj istoriji i uzajamnoj podršci.

Autor: LZS

Leave a Comment