Izložba “lampaša”

U Galeriji Kulturnog centra Zlatibor, 6. juna sa početkom u 19 časova otvorena je izložba radio-aparata „lampaša“ iz kolekcije Dragana Jovičića pod nazivom „Kuća malih ljudi“.

Dragan Jovičić je stare radio-aparate „lampaše“ prikupljao više decenija, sa puno ljubavi i pažnje sređivao i održao funkcionalnim do današnjeg dana.

Nijedan aparat nije kupio, sve je doveo u red, i kaže da ga izložbe ovih aparata čine toliko srećnim da kada bi postojao instrument za merenje njegove sreće on je ne bi mogao izmeriti.

– Posvešćenošću zaljubljenika, Dragan je svoje aparate dovodio u red. Gde je trebalo zamenio je lajsnu, lakirao drvene delove, vratio je dugmad na svoje mesto, i, što je najvažnije, „oživeo“ ih koristeći autentičnu tehnologiju – lampe. Danas svi aparati u Jovičićevoj kolekciji rade kao nekada, što ovoj zbirci daje visoko mesto među kolekcionarima i ljubiteljima antikviteta – rekao je Dragan Cicvarić, viši kustos muzeja na otvorenom „Staro selo“ u Sirogojnu.

Pozivamo sve zainteresovane da obiđu ovu postavku svakog radnog dana od 10 do 17 časova, do zatvaranja 16. juna, i uživaju u jasnim zvucima tradicionalnih radijskih antikviteta koji su obeležili Srbiju XX veka.

 

Leave a Comment