Izložba Đorđa Stanića i Božidara Joksimovića

U petak, 04.03.2022. godine u 19 časova  u Galeriji Kulturnog centra biće održano svečano otvaranje izložbe slika i rukotvorina Đorđa Stanića i Božidara Joksimovića.

Đorđe Stanić je rođen 1973. godine u Užicu. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Beogradu, na odseku Istorije umetnosti. Samostalni je umetnik, živi i stvara u svom rodnom Užicu. Izlagao je na samostalnim i grupnim izložbama. Učesnik je mnogobrojnih likovnih simpozijuma. Đorđeva ulja na platnu su dinamična i  ekspresivnog karaktera. Na platnima su prepoznatljivi motivi prirode, naselja i Đorđu svojstven senzibilitet.

On nas kroz svoje stvaralaštvo približnije uvodi u duh sela i gradova Zapadne Srbije, ističući svojim snažnim izrazom zanemareni arhaični duh srpskog domaćinstva. Đorđeve slike su osveženje za posmatrače i ljubitelje umetnosti. Na njima je u prvom planu suštinska lepota ovog kraja i kako Đorđe i sam kaže: “Svojim slikama pokušavam da sačuvam od zaborava i ostavim budućim naraštajima iskonsku Zapadnu Srbiju, onakva kakva je, svu skrivenu u nekim procepima života i prirode, punu tradicije.“

Božidar Božo Joksimović rođen je 1971. godine u selu Skakavac, nadomak Kosjerića, gde provodi najviše vremena. Radi u Užicu od 1996. godine.

Slika apstrakcije i religiozne teme sa manastirskim i crkvenim motivima.

Takođe, oslikava interesantne etno kompozicije na drvetu. Božidarove rukotvorine i slike plene toplim bojama, snažnom linijom, jasnim potezima. NJegovi motivi seoskih kuća odišu atmosferom koja upućuje na toplinu doma i ljudsku bliskost. Poigravanje oblicima i namerne deformacije idealnih predstava kuća daju dodatnu čar ovim delima.

Podsećaju nas na zanemarene porodične vrednosti i dobrobit čovečanstva.

Na ovu likovnost nadovezuje se slikama religioznih motiva. NJegove slike su ekspresivne ali ne razbijaju osnovnu blagost motiva koje prikazuju.

Izložba će biti postavljena u Galeriji Kulturnog centra Zlatibor tokom marta, svim radnim danima od 10:00 do 17:00 časova.

Izvor: TO Zlatibor

Leave a Comment