Iz Mileševa je poslata prva slika u svemir

Znate li:

  1. Da je prva slika poslata u svemir kao dokaz miroljubivosti Zemljana uslikana baš u manastiru Mileševa?
  2. Da su za mnoge iskusne raftere Limski bukovi prvi na listi po uzbudljivosti i nepredvidivosti?
  3. 3. Da su slapovi Sopotnice po utiscima turista koji su ih posetili, nešto najlepše što su videli u Srbiji?

Prijepoljski kraj obiluje lepotama koje nigde nemaju. Od reka sa kanjonima, brzim tokovima i jedinstvenim vodopadima, planina, do kulturno-istorijskim spomenicima, verskim objektima…

Kada je iz Evrope poslat prvi satelitski signal u vasionu – u “paketu dostignuća zemljana”, a to je u stvari bila poruka eventualnim razumnim bićima u vasioni, bile su slike – čovekovog osvajanja Meseca, Kineskog zida i “Belog anđela”.

Osim što je vezana za “nebesa” i “onostrano”, freska je izabrana i kao jedan od najlepših i najstarijih umetničkih komada na svetu.

Prijepolje se nalazi na krajnjem jugozapadu Srbije, na granici sa Crnom Gorom i Federacijom BiH, na ušću Mileševke u Lim, u podnožju planine Jadovnik. Od Beograda je udaljen oko 300 kilometara, a do njega se stiže Ibarskom magistralom preko Čačka, Užica, Zlatibora i Nove Varoši. Prijepoljski kraj obuhvata srednji tok reke Lim. To je pretežno brdsko-planinsko područje, prosečne nadmorske visine oko 1.200 metara.

Prijepolje i njegova prekrasna okolina istinski su raj za ljubitelje prirode i planinare, zahvaljujući besprekorno čistoj prirodi i brojnim dobro obeleženim pešačkim stazama i planinarskim terenima, različite nadmorske visine. Posebno se izdvajaju Kamena Gora, Sopotnica i nedovoljno istražena planina Jadovnik.

Bajkovita Sopotnica – spomenik prirode

Sopotnica je majušno selo i oblast na obroncima divlje planine Jadovnik kod Prijepolja, na krajnjem jugozapadu Srbije. Prijepolje je zaokruženo prema severu i severoistoku prostranom dolinom Lima, a prema zapadu i istoku zatvoreno brojnim planinskim vencima: na jugoistoku Jadovnikom, na severoistoku Zlatarom (1.627 m), na severozapadu Pobijenikom (1.423 m), na zapadu Kamenom gorom (1.483 m) i na jugozapadu Lisom (1.509 m). Sopotnica je poznata po pitkim, ledeno-hladnim izvorima i čarobnim vodopadima na visini od 1.000 metara, iznad sela, kao i drevnim vodenicama.

Okružena je prostranim šumama i mirisnim livadama sa obiljem lekovitog bilja. Zbog svojih izrazitih prirodnih odlika, krajem 2005. godine proglašena je spomenikom prirode. Tokom boravka u Sopotnici posetioci mogu da uživaju u brojnim aktivnostima u prirodi, ali, pre svega, u njenim tradicionalnim specijalitetima: planinskoj jagnjetini, mlečnim proizvodima, sudžuku, izvanrednoj rakiji od divljih krušaka i drugim prirodnim voćnim napicima, koje domaćini – pravi gorštaci vešto pripremaju. Može se organizovati i uzbudljivo splavarenje Limom ili poseta obližnjem selu Kamena Gora… U svakom slučaju, goste ovog ljupkog, mirnog mesta čeka autentični doživljaj netaknute prirode Srbije.

Izvor: Turistička agencija TRAVEL POINT, Prijepolje

Leave a Comment