Iz “Čigote” evakuisano 114 pacijenata među kojima i 30-oro dece

Požar na Institutu za štitastu žlezdu „Čigota“ na Zlatiboru jutros je lokalizovan i ugašen, ali su vatrogasci još prisutni i dežuraju.

Prema rečima direktora Instituta „Čigota“ dr Aleksandra Simića, požar je izbio oko 23.30 časova.

– Požar je otkriven oko 23.30 časova u trećoj smeni. Svi zdravstveni radnici, obezbeđenje i recepcionari odmah su počeli evakuaciju pacijenata, među kojima je bilo i 30-oro dece, a bilo je i nepokretnih pacijenata. Ono što je najbitnije nema povređenih – rekao je dr Simić.

On je rekao da su svi pacijenti zbrinuti.

– Svi pacijenti su evakuisani i nalaze se u hotelu „Palisad“. Sa njima su svi naši zdravstveni radnici. Trenutno se radi na trijaži pacijenata, koji su za otpust, a ostale pacijente ćemo rasporediti po ustanovama u Srbiji – dodao je dr Simić.

Načelnik Odeljenja za vanredne situacije u Užicu Saša Cicvarić rekao je da je požar jutros u 7 časova lokalizovan.

– U 23.47 časova prijavljen je požar na Institutu „Čigota“. Na lice mesta je odmah stigla jedinica iz Čajetine, a mobilisana je i cela jedinica iz Užica. Kada su stigli požar se već razbuktao i plamen je izbijao kroz krov. Požar je izbio na šestom spratu gde su sobe pacijenata. One su od izolacije i drvenog materijala, a i krov je od lako zapaljivog materijala – rekao je Cicvarić.

Odmah se pristupilo gašenju požara kako se ne bi proširio na ostale blokove bolnice, i evakuaciji pacijenata.

– Uz pomoć zaposlenih u Institutu evakuisali smo 114 pacijenata, pokretnih i nepokretnih, među kojima i 30-oro dece. Nije bilo povređenih, a jedne ženske osobe koja je imala više napad panike, ali je odbila pregled lekara. Na gašenju požara je učestvovalo 57 vatrogasaca sa 11 vozila. Požar je lokalizovan u 7 časova, a zatim i potpuno ugašen – rekao je Saša Cicvarić.

Jutros su došli i vatrogasci iz Bajine Bašte koji sa ostalim kolegama dežuraju u slučaju da se ponovo javi vatra.

Uzrok požara nije poznat, ali se pretpostavlja da su u pitanju instalacije.

Autor: LZS

Leave a Comment