HORES: Dobra podrška Vlade Srbije, ali treba smanjiti PDV na hranu sa 20 na 10 posto

Poslovno udruženje hotelsko-ugostiteljske privrede Srbije – HORES u svom saopštenju ističe da članovi pozdravljaju odluku Vlade Republike Srbije da usvoji treći paket ekonomskih mera pomoći privredi i smatraju da je ova odluka prava, važna i ohrabrujuća.

-Odluka je važan motiv za hotelijere da nastave sa radom, a ujedno i ohrabrujuća poruka za zaposlene, s obzirom da, prema istraživanju iz januara, gotovo 75 posto kompanija strahuje za svoj opstanak, uprkos prošlogodišnjoj pomoći – navedeno je u saopštenju.

HORES smatra da će ova mera značajno umanjiti negativne posledice COVID–19 u 2021. godini, omogućiti da zaposleni u ugostiteljstvu sačuvaju radna mesta i da hotelijeri sačuvaju  kadrove. Ovo udruženje podseća da je ovo peta sektorska pomoć Vlade Republike Srbije hotelskoj industriji, ali i da će kao poslovno udruženje nastaviti svoje zalaganje da se u ovoj godini smanji PDV na hranu sa 20% na 10%, kao što je to uradila 21 zemlja EU, i izjednači sa trgovinskim objektima, koji, takođe, prodaju gotovu hranu ali u plastičnoj ambalaži.

-HORES nastavlja da pruža doprinos brobi za svakog gosta, kao i za primenu svih zdravstvenih i sanitarnih mera, kroz sertifikaciju hotela, restorana i kafića, u okviru projekta „Čisto i sigurno“, sa ciljem da obezbedi sigurnu zonu za boravak gostiju. Do sada je sertifikovano 123 hotela i 224 restorana u Srbiji – navodi se u saopštenju HORES-a.

Autor LZS

Leave a Comment