“Guslofilija” – Gusle u životu našeg naroda (FOTO)

U Gradskom kulturnom centru u Užicu održan je guslarski koncert Udruženja guslara „Pravo u žicu“ po nazivom „Guslofilija“. Projekat „Guslofilija“ realizovan je u okviru programa „Užice – prestonica kulture 2024“. Cilj koncerta bio je isticanje i sjedinjenje ljubavi guslara prema guslama, ali i publike prema guslama, o čemu i sam naziv svedoči. Specijalan gost koncerta bio je jedan od najboljih guslara na prostoru bivše Jugoslavije, Miljan Miljanić.

Koncert je počeo u 19 časova u novoj sali Gradskog-kulturnog centra. Iako prevashodno guslarskog karaktera, na koncertu se nisu čule samo gusle, već je on objedinio sve ono na čemu je Udruženje neumorno radilo u proteklom periodu – od nastupa guslara članova Udruženja i gostiju različitih generacija, preko vrsnih izvedbi pevačke grupe „Dud“ iz Požege, sve do dramskog izvođenja komada „Gusle u savremenom svetu“ čiji tekst potpisuju Ivana Ivanović i Vladimir Đorđević u interpretaciji Etno – sekcije Požega. Uz Miljana Miljanića, publika je imala prilike da čuje goste iz Loznice, guslare Milutina Đuričića, predssednika društva guslara „Vukove gusle“ iz Loznice i člana njegove škole, guslara Lazara Vitomira. Jedan od mlađih gostiju koncerta bio je guslar Nikolaj Juzbašić iz Društva guslara „Tanasko Rajić“ iz Čačka, a program su upotpunili Radenko Gordić i Aco Petronijević sa svojim izvedbama pesmi iz vika.

U okviru projekta realizovan je i likovni i literarni konkurs „Mesto i značaj gusala u životu našeg naroda“ u saradnji sa PSUSS „Sveta Srbija“ i Regionalnim centrom za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju Užice. Cilj konkursa bio je isticanje važnosti gusala u tradiciji našeg naroda, ali i podizanje svesti o njihovoj ulozi kod mladih naraštaja. Najbolji učesnici konkursa dobitnici su knjige prof. dr Dimitrija Golemovića, ujedno i saradnika ovog projekta, dok je Udruženje u saradnji sa PSUSS „Sveta Srbija“ za najbolje radove u svakoj kategoriji dodelilo putovanje na Krf. Dobitnici nagrada su: Milica Nedović (Umetnička škola Užice), Dunja Lazarević („Dušan Jerković“ Kostojevići), Ivan Nenadić (Umetnička škola Užice), Dunja Pavlović (Umetnička škola Užice) i Lenka Arsić (Gimnazija „Sveti Sava“ Požega).

Udruženje je iskoristilo priliku da se osvrne na nedavno učestvovanje na manifestaciji „Dani srpstva“ na Krfu, realizivanom zahvaljujući PSUSS „Sveta Srbija“, Opština Požega i Turistička organizacija Požega, ali i da najavi predstojeće nastupe, od kojih bi se izdvojili sabranje „Svete Srbije“ 15. juna na Adi Ciganliji i Ivandanjsko sabranje Udruženja „Pravo u žicu“ 7. jula u porti Crkve Pokrova Presvete Bogorodice u Krčagovu. Projekat „Guslofilija“ biće interpretiran požeškoj publici 19. oktobra u Sportsko – kulturnom centru.


tekst: Jelena Bošković
fotografije: Dragan Karadarević

Leave a Comment