Gondola je most koji spaja ljude

-Nebom se od centra Zlatibora do vrha Tornik provozalo oko 400 hiljada turista iz zemlje i sveta –

Ovogodišnje visoko priznanje Skupštine opštine Čajetina koje se dodeljuje pojedincima i -kolektivima za izuzetne rezultate u proteklom periodu pripalo je i zlatiborskoj „Gold gondoli“.

– Mi mora i reke nemamo da im obale spajamo. Imamo naša brda i vrhove – rekla je Bojana Božanić, direktorka Javnog preduzeća „Gold gondola Zlatibor“ primajući u ime svog preduzeća ,,Zlatiborsku povelju“.

– To su naše obale a između njih more zelenih pašnjaka i prelepih sela, zaseoka i neopisivih pejsaža. Naša gondola je naš most. Most koji spaja ljude iz svih delova sveta. Sa njega možete da sagledate lepotu Zlatibora. Ovaj neobični most, najduži na svetu, izdvojio nas je od drugih gondolijera i smestio na prvo mesto.

Šampionski let

Gold gondola Zlatibor je za kratko vreme, od otvaranja 14. januara 2021. godine do danas, opravdala svih 13,5 miliona evra, koliko je opština Čajetina uložila u izgradnju ovog kapitalnog objekta od velikog značaja za čitavu Srbiju. Da se investicija isplatila pokazuju brojke. U jesenji deo sezone ulazi se sa prevezenih blizu 150.000 putnika i skoro 400.000 od početka rada gondole, pre nešto više od godinu i po dana.

Ove godine bilo je i novih investicija. U letnju sezonu ušlo se sa 18 novih kabina, pa ih je sada ukupno 72. Кapacitet gondole povećan je na 800 putnika na sat, pa uprkos velikom interesovanju turista, redova skoro da nije bilo. Svako ko je želeo da se provoza gondolom učinio je to praktično bez čekanja. Trasom dugom devet kilometara, što je čini najdužom jednosegmentnom panoramskom gondolom na svetu, od početne stanice u centru Zlatibora do najvišeg vrha Tornika na 1.496 metara nadmorske visine, provozali su se gosti iz zemlje, država u regionu, ali i iz Rusije, Engleske, Indije, Кine, Malte…

– Ugostili smo putnike sa dalekih destinacija, mnoge sportiste, umetnike, novinare domaćih i stranih medija – ističe bojana Božanić.

– Svako ko poželi, može da se provoza. Više nema ograničenja za vožnju gondolom: ona je nedavno prilagođena i osobama sa posebnim potrebama, a posetiocima smo obezbedili i vožnju sa kućnim ljubimcima.

Pravo lice Zlatibora

Osim polusatne vožnje iznad prelepih pejzaža Zlatibora, uz zadržavanje na međustanici na Ribničkom jezeru, zaposleni u JP „Gold gondola Zlatibor“ odlučili su da posetiocima pruže niz aktivnosti. Ekspanzija zdravstvenog i velnes turizma, prema direktorkinim rečima, inspirisala je tim gondole da duž trase organizuje interaktivnog sadržaja na temu zdravlja i zdravog života. Neće se zadržati na tome. U pripremi su noćne vožnje sa posebnim sadržajima na Torniku. Na samom vrhu planirani su kafić, terasa i vidikovac, a od budućih sadržaja izdvajamo adrenalinske programe i ziplajn.

Gondola je i odličan promoter Zlatibora. Javno preduzeće „Gold gondola Zlatibor“ podržalo je niz manifestacija i događaja održanih tokom ovog leta: Sabor u Guči, Prvi Festival vrhunskih vina, rakija i hrane nazvan “Vinomanija“, 11. festival sportskog filma na Zlatiboru, kao i festival dokumentarnog filma CityFest u Nišu.

Ove godine, na praznik Preobraženja Gospodnjeg obeleženo je sedam godina od postavljanja kamena temeljca za izgradnju naše gondole, koji je osveštao episkop Žički Justin. Od 19. avgusta 2015. do 14. januara 2021. godine, kada je gondola počela sa radom, bilo je raznih problema koji su uspešno prebrođeni. Danas su se čak i najveći skeptici i protivnici gondole uverili da je njena izgradnja bila pravi potez. Jer pokazalo se da je gondola zaista most koji spaja ljude, ali i donosi profit i puni budžet ne samo Opštine Čajetina, već i Republike Srbije!

Nebom se od centra Zlatibora do vrha Tornik provozalo oko 400 hiljada turista iz zemlje i sveta.

Izvor: Zlatiborske vesti (elektronske novine)

Leave a Comment